Hbtqi-pris instiftas i Barbro Westerholms anda

Den liberala riksdagsledamoten Barbro Westerholm ses som en av de viktigaste personerna för genomdrivandet av flera hbtqi-vänliga reformer på 1900-talet i Sverige. Nu instiftar HBT-liberaler ett pris i hennes minne för personer som verkar i hennes anda.

Ett nytt pris instiftas i Barbro Westerholms anda. Westerholm jobbade länge med hbtqi-frågor och var partipolitiskt aktiv i 34 år för Folkpartiet, sedermera Liberalerna. Arkivbild.

Ett nytt pris instiftas i Barbro Westerholms anda. Westerholm jobbade länge med hbtqi-frågor och var partipolitiskt aktiv i 34 år för Folkpartiet, sedermera Liberalerna. Arkivbild.

Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Samhälle2023-07-31 06:00

Barbro Westerholm satt 27 år i riksdagen och gick bort den 14 mars i år, 89 år gammal.

– Hennes betydelse för den svenska hbtqi-rörelsen går inte att överdriva, säger Carl Otto Engberg.

Han är förbundsordförande för HBT-liberaler som står bakom det nyinstiftade priset "Regnbågssteget".

– I communityt behöver vi lyfta förebilder som har gjort positiva saker. Vi ser också krafter som vill rulla tillbaka flera av de viktiga landvinningarna som Barbros namn står under, säger han.

Priset kommer delas ut årligen till personer som arbetat i Westerholms anda för att främja "hbtqi-personers levnadssituation i Sverige", där den första vinnaren utses 29 augusti 2024.

Det var just den 29 augusti 1979 som aktivister ockuperade trappan till Socialstyrelsens huvudkontor där Barbro Westerholm var generaldirektör, med krav om att myndigheten skulle sluta klassificera homosexualitet som en sjukdom.

– Hon gick ut till ockupanterna och ställde den enkla frågan: "Vad är det ni vill?" Jag tycker att det symboliserar hennes sätt att arbeta på ett väldigt fint sätt. Det har för evigt etsats sig in i den svenska regnbågshistorien.

Aktionen och Westerholms arbete med frågan ledde till att Socialstyrelsens klassificering av homosexualitet som sjukdom togs bort samma år. Carl Otto Engberg vill att Westerholms politiska arbetssätt ska reflekteras i priset.

– Hon uttryckte sig ofta med "politik är ett maratonlopp" och ytterligare reformer på hbtqi-området förutsätter att man ser på arbetet lite på det sättet: långsiktigt, enträget, att man inte ger upp.

Fakta: Barbro Westerholm

Barbro Westerholm föddes den 16 juni 1933 i Stockholm. Hon tog läkarexamen vid Karolinska institutet 1959 och disputerade 1965.

Mellan 1979 och 1985 var hon Socialstyrelsens generaldirektör. Som generaldirektör drev hon igenom att homosexualitet inte längre skulle klassas som en psykisk sjukdom.

Westerholm var riksdagsledamot för Folkpartiet sedermera Liberalerna 1988-1999 samt 2006-2022.

I riksdagen blev hon en tydlig förespråkare för hbtqi-personers rättigheter, till exempel genom att arbeta för införandet av en partnerskapslag.

Inför valet i 2022 valde hon att kliva av, efter 27 år i riksdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!