Efter att Jyllandspostens publicerade Muhammedkarikatyrerna 2005 skedde en omfattande bojkott av varor från Skandinavien på flera håll i Mellanöstern.
På onsdagen uppmanade al-Azhar-universitetet, sunnimuslimernas högsta lärosäte, till en global bojkott av produkter från Sverige och Nederländerna efter förra veckans koranaktioner.
Sprider sig som en löpeld
Men Abd al Haqq Kielan, verksam vid stora moskén i Eskilstuna, bedömer att förutsättningarna för att få med sig stora folkmassor i Mellanöstern på en bojkott den här gången är begränsade.
– Jag uppfattar det mest som ett mycket starkt ställningstagande mot det som vi muslimer uppfattar som en skymf mot islam. När Mohammedkarikatyrerna kom kunde man ta till det vapnet. Då var det helt nytt, i synvinkeln att många entusiasmerade sig för det och verkligen bojkottade Sverige. Men jag hoppas och tror inte att det blir någon bojkott denna gång, säger han.
Imam Samir Muric, fram tills nyligen verksam i Arlövs moské i Skåne, tror dock att uppmaningen om en bojkott kan komma att hörsammas.
– Det här sprider sig som en löpeld. Någonstans har folk fått nog, säger han.
"Inte emot yttrandefrihet"
Han tillägger att han tycker att det är tråkigt och hemskt att det har behövt gå så här långt, men att det är förståeligt ur ett helhetsperspektiv.
– Bojkotten kan komma att få samma effekt som den som gjordes mot Jyllandsposten. Det skulle även kunna påverka den diplomatiska relationen med flera länder, fortsätter Muric.
Samir Muric tror även att Rasmus Paludans koranbränning nu kommer att ge upphov till en mer intensiv debatt om yttrandefrihet.
– Vi som minoritet är inte emot yttrandefrihet. Vi är emot att man använder det som en ursäkt för att visa sitt hat. Det är inte förstå gången bokbål har ägt rum i människans historia, säger han.
Uppmaningen om en global bojkott från al-Azhar-universitetet kommer efter att den högerextreme provokatören Rasmus Paludan bränt ett exemplar av Koranen vid Turkiets ambassad i Stockholm och extremhögerledaren Edwin Wagensveld rivit sönder muslimernas heliga skrift i Haag.