Import från Ryssland orsak till stank i Malmö

Många Malmöbor har klagat på en doft av bränt gummi eller asfalt på senare tid. Kommunen har fått in över 3 000 klagomål. Orsaken? Två företag använder plötsligt sig av ett ämne som tillverkats i Ryssland och Kazakstan, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

När vinden ligger på åt fel håll sprids stanken i delar av Malmö. Arkivbild.

När vinden ligger på åt fel håll sprids stanken i delar av Malmö. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Samhälle2022-09-19 10:06

Miljöinspektörer i Malmö har efter så kallade luktrundor i hamnområdet lyckats hitta källan till doften som så många Malmöbor klagat på. Det handlar om bindemedlet bitumen, som används i bland annat asfalt och takpapp, som Malmöföretagen Peab och BMI tidigare köpt in från Venezuela.

Men efter att USA och EU införde sanktioner mot landet, som är en av världens största bitumenexportörer, år 2019 så köper företagen nu i stället bitumen från öst, exempelvis Ryssland.

– Bitumen från Ryssland innehåller stora halter svavel, och så har framställningsprocessen en inverkan på doften, säger Håkan Karlström.

Peab har trots kriget i Ukraina fortsatt köpa rysk bitumen, något Dagens industri tidigare rapporterat om. Till SVT uppger dock Peab nu att man "räknar med att ha fasat ut all rysk bitumen i slutet av oktober". Företaget BMI uppger å sin sida att de inte har köpt bitumen från Ryssland sedan kriget startade.

Ingen av företagen har velat ställa upp på intervju, uppger SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!