JO kritiserar SLU – försökte tysta student

Justitieombudsmannen (JO) riktar stark kritik mot Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) för att ha tillrättavisat en veterinärstudent som kritiserade förhållanden på sin praktikplats – ett slakteri.

Sveriges lantbruksuniversitet. Arkivbild.

Sveriges lantbruksuniversitet. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Samhälle2022-03-28 21:36

Det var i höstas som studenten skrev två debattartiklar i Expressen där det ifrågasattes hur grisar bedövas inför slakt. På en föreläsning efter publiceringen sade företrädare för veterinärutbildningen att utbildningen kunde skadas om studenter debatterar i det offentliga, skriver Upsala Nya tidning. Studenten blev också kallad till ett möte med vicedekanen för veterinärutbildningen och beslutade sig därefter för att JO-anmäla agerandet.

I svaret till JO skriver SLU bland annat att det är viktigt att ha goda relationer med djurägarna för att studenterna ska kunna få göra praktik.

JO slår dock fast att studenten tillrättavisats för att ha använt sin yttrandefrihet.

"I det här fallet har studenten fått intrycket av att det var en tillrättavisning med anledning av hennes debattartiklar och att hon skulle tänka på konsekvenserna av sådana publiceringar", skriver chefs-JO Erik Nymansson i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!