Monika Hübscher doktorerar vid universitetet i israeliska Haifa och är forskare vid universitetet i Duisburg-Essen i Tyskland. Hon har riktat in sig på hur antisemitism sprids på sociala medier.
Efter Hamas attack den 7 oktober har det materialet ökat kraftigt.
– Det har varit helt jävla galet, även om jag inte vill använda sådana ord. Det har varit på en helt annan nivå än jag någonsin sett tidigare, säger hon.
Hübscher har varit i Sverige några dagar för att föreläsa och bland annat hålla workshops med lärare.
Antisemitismen som sprids är av olika slag, men följer klassiska mönster. Det rör sig om stereotypa bilder som skildrar judar som kroknästa, lömska och giriga. Andra handlar om att avhumanisera judar – att likna dem vid råttor eller ohyra, eller att jämföra judar med nazister. Det har också dykt upp referenser till blodanklagelsen, en medeltida konspirationsteori om att judar offrade kristna bebisar rituellt för att baka osötat bröd.
– Det finns en AI-genererad bild av Nethanyahu (Israels premiärminister) som står med en kniv, omgiven av flammor och blod och i hans panna Davidsstjärnan, som gör att du förstår att det inte bara är riktat mot honom utan handlar om judarna, säger Monika Hübscher.
"Förändrat våra liv"
En sak som gör att antisemitismen skiljer sig mot annan rasism är att man blandar nedsättande uttryck med andra falska stereotyper och konspirationer om en elit, att judarna i hemlighet kontrollerar medier, banker och maktcenter.
Unga judar som stöter på antisemitism har i studier vittnar om att de blir arga, sorgsna och ändrar sitt beteende i sociala medier.
– Det är verkligen något som förändrat hela våra liv, säger Hanna Nir, ordförande för Judiska ungdomsförbundet, om tiden efter terrorstämplade Hamas attack den 7 oktober.
En del undviker sociala medier helt och hållet, andra försöker att vara anonyma och bara bli vänner med andra judar, för att slippa mötas av hot och hat.
– Det är så otroligt sorgligt att se. Vi som jobbat så mycket för synlighet och öppenhet, att man ska vara stolt över att vara jude. Det här är så många steg tillbaka.
Flera risker
Hur ickejudar påverkas är mer oklart. Hübscher ser en risk både för en normalisering av judehatet, men också för en radikalisering.
Hon berättar om en muslimsk 17-åring som trillade över ett Instagramkonto där en variant på blodanklagelsen i nutida kontext fanns. För tjejen var det oklart om det var sant eller inte.
– Hon säger sig vara mot antisemitism, men blir lurad av konton på Instagram med många följare och likes, och frågar sig "varför skulle nån hitta på det", berättar Hübscher.
Hon tycker att teknikjättarna borde ta ett större ansvar, även om den enorma mängden material som produceras gör det svårt.
– De bryr sig inte. Huvudutmaningen är att de bara bryr sig om sin omsättning, säger hon.