Korankrisen i fem punkter

Korankrisen fortsätter att påverka Sveriges relationer till sin omvärld. Säpo bekräftar att säkerhetsläget har försämrats, sedan protester brutit ut i flera muslimska länder. Här är krisen i fem punkter.

Paludans koranbränningar under påsken 2022 ledde till flera upplopp, bland annat i Örebro. Arkivbild.

Paludans koranbränningar under påsken 2022 ledde till flera upplopp, bland annat i Örebro. Arkivbild.

Foto: Kicki Nilsson/TT

Samhälle2023-07-26 13:11

Påsken 2022

Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, besöker flera svenska städer för att bränna koraner offentligt. Något som följs av våldsamma upplopp i berörda städer med skadegörelse och våld, främst riktat mot polisen.

.

Januari 2023

Rasmus Paludan bränner en koran i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm. Protester bryter ut i Turkiet och flera andra länder. Under våren nekas tillstånd till flera ytterligare koranbränningar. Enligt den rättsliga prövningen som gjorts i efterhand hade polisen dock inte rätt att neka till tillstånden.

.

Juni-juli 2023

En privatperson tänder eld på en koran utanför moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm. Den här gången bryter protester ut bland annat i Bagdad, där demonstranter samlas utanför den svenska ambassaden och även tar sig in i byggnaden.

Marocko kallar hem sin ambassadör i protest och Iran tänker inte skicka sin nya ambassadör till Sverige. Kuwait, Förenade Arabemiraten, Marocko, Saudiarabien och Irak kallar upp Sveriges ambassadörer i respektive land med anledning av koranbränningen. Även Pakistans premiärminister uttrycker avsky.

Det muslimska samarbetsorganet Islamiska konferensorganisationen (IKO) med 57 medlemsländer manar till kollektiva åtgärder för att stoppa framtida koranbränningar.

.

19-20 juli

Natten till den 20 juli stormar demonstranter den svenska ambassaden i Irak. Byggnaden sätts i brand och den svenska personalen får sättas i säkerhet.

Protesterna bryter ut efter beskedet att en person fått tillstånd att bränna en koran utanför Iraks ambassad i Stockholm. Manifestationen genomförs, men själva koranbränningen blir en mindre historia och uppmärksammas knappt av de närvarande.

Samtidigt som manifestationen genomförs kommer beskedet att Irak bryter alla diplomatiska kontakter med Sverige.

.

20-22 juli

Irans andlige och politiske ledare ayatolla Ali Khamenei anklagar den svenska regeringen för att vara på väg i krig med den muslimska världen. Shiarörelsen Hizbollah i Libanon instämmer, kräver att det svenska sändebudet i landet utvisas och att Libanons ambassadör i Sverige ska kallas hem. Saudiarabien kallar upp Sveriges charges d'affaires i huvudstaden Riyad, enligt al-Arabiya. Även i Jordanien kallas kallas Sveriges ambassadör upp till UD.

Också Turkiet, Syrien, Qatar med flera riktar skarp kritik mot torsdagens aktion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!