Kritik mot partiska medier i Gazakriget

Mediernas rapportering om kriget mellan Israel och Hamas kritiseras. Över 400 anmälningar har hittills kommit in till Granskningsnämnden om bristande opartiskhet eller saklighet. Ibland kritiseras samma inslag av båda sidor, rapporterar P1 Morgon.

Demonstranter utanför riksdagen på Norrbro till stöd för Palestina i november i år.

Demonstranter utanför riksdagen på Norrbro till stöd för Palestina i november i år.

Foto: Christine Olsson/TT

Samhälle2023-11-27 10:55

Sedan kriget mellan Hamas och Israel startade den 7 oktober har Granskningsnämnden för radio och tv tagit emot ovanligt många anmälningar, hittills 415 stycken som rör brist på opartiskhet eller saklighet.

– Det förekommer att det är samma inslag som kritiseras från båda sidorna, säger Johannes Wik, handläggare på Myndigheten för press, radio och tv.

Fenomenet är inte okänt. Forskning visar att personer som är engagerade i en fråga ofta uppfattar innehåll i en artikel eller ett inslag som fientligt mot den egna sidan.

Det kan handla om att man anser att fakta saknas, eller att saker inte kallas för dess rätta namn, uppger Kristina Riegert, professor i journalistik på Södertörns högskola, som studerat just detta.

Den som inte har tagit ställning uppfattar å andra sidan enligt forskningen inslaget som neutralt.

Kristina Riegert har aldrig tidigare varit med om att debatten varit så polariserad som nu. Orsaken tror hon är att människor numera har möjlighet att titta på "sina egna kanaler" och då se saker som inte tagits upp av egna medier.

– Länders bevakning av krig följer ett nationellt perspektiv och det landets inrikespolitiska tradition. Det är skillnader mellan hur man bevakar krig i olika länder, säger Kristina Riegert.

Fakta: Granskningsnämnden

Granskningsnämnden prövar om innehållet i radio- och tv-sändningar följer de regler som finns i radio- och tv-lagen, sändningstillstånden och i innehållsvillkoren för public service på internet.

En granskning kan ske på myndighetens eget initiativ men oftast genom anmälningar från radiolyssnare eller tv-tittare.

Myndighetens handläggare läser alla anmälningar, en ordförande avgör vilka som ska leda till granskning. De ärenden som nämnden tar upp är ofta mer komplicerade eller principiellt viktiga.

Nämnden är tillsatt av regeringen, men består av personer från olika delar av mediebranschen och akademin. Ordföranden ska vara eller ha varit domare.

Granskningsnämnden är en del av Myndigheten för press, radio och tv.

Källa: Myndigheten för press, radio och tv

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!