Kvinnor lämnar ojämställd räddningstjänst

Över 40 procent av de kvinnor som utbildat sig till brandman eller brandingenjör under åren 2007-2016 har slutat arbeta inom räddningstjänsten – många på grund av bristande jämställdhet.

Brandman i arbete. En ny studie visar att bristande jämställdhet får kvinnor att lämna yrket. Arkivbild.

Brandman i arbete. En ny studie visar att bristande jämställdhet får kvinnor att lämna yrket. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Samhälle2021-11-18 10:49

Det visar en studie som Karlstads universitet gjort på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Sammanlagt har drygt 1 000 personer besvarat enkäten. Mer än hälften av kvinnorna som lämnat räddningstjänsten anger brist på jämställdhet som ett skäl.

En majoritet av de tillfrågade kvinnorna anser dessutom att det förekommer kränkningar och diskriminering på grund av kön på arbetsplatserna. För de kvinnor som har slutat på räddningstjänsten är siffran nästan 80 procent. För män är motsvarande siffra 41 procent.

Bland kvinnorna som är kvar i branschen anser 70 procent att könsdiskriminering och kränkningar förekommer och 56 procent uppger att de själva blivit utsatta. Motsvarande siffror för män är 4 respektive 7 procent.

Forskarna Lena Grip och Stefan Karlsson gjorde även för tio år sedan en stor enkätstudie om räddningstjänsten.

"Vi är lite förvånade över att det ser lika illa ut med jämställdheten nu. Det har ju ändå satsats en hel del inom området, både från myndigheten och enskilda räddningstjänster", säger Stefan Karlsson, i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!