Kvinnor röjdes – myndigheter får bakläxa

Efter uppgifterna om att kvinnor som lever med skyddad identitet röjts, på grund av myndighetsmissar, har jämställdhetsminister Eva Nordmark (S) kallat till sig berörda myndigheter. –Vi ser mycket allvarligt på det som hänt, säger hon till TT.

Jämställdhetsminister Eva Nordmark (S) vid en pressträff i Rosenbad. Arkivbild.

Jämställdhetsminister Eva Nordmark (S) vid en pressträff i Rosenbad. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Samhälle2022-04-26 19:39

Under tisdagsförmiddagen mötte jämställdhetsministern representanter för bland annat Försäkringskassan, Polismyndigheten, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.

Upprinnelsen är en rapport som Jämställdhetsmyndigheten nyligen presenterade där det framkommit att kvinnor med skyddade personuppgifter blivit röjda – ofta av myndigheterna som skulle skydda dem.

I många fall handlar det om den mänskliga faktorn, om okunskap och slarv, om brev och mejl som skickats fel och uppgifter som inte maskats som de skulle.

När Eva Normark nu hör berörda myndigheter upplever hon att de tar kritiken på allvar. Till exempel uppger flera av dem att de redan nu stämmer av mot Skatteverkets register och ser över sina egna system för säkrare uppgiftshantering.

Förbättringsförslag

Jämställdhetsmyndigheten för i sin rapport fram ett antal förslag till förbättringar som nu ligger på regeringens bord för beredning. Till exempel kan det handla om att ge personer med skyddade uppgifter ett särskilt digitalt id-nummer, att tilldela dem en kontaktperson, eller att endast låta deras ärenden hanteras av handläggare med särskild kompetens.

– Myndigheterna ser själva problemen och väldigt mycket arbete pågår. Men det är uppenbart att mycket mer behöver göras, det ger också myndigheterna uttryck för, säger hon och tillägger:

– Jag ville omedelbart kalla in våra myndigheter för att se vad kan de göra här och nu, kopplat till de förslag som har kommit. Men det här är ingen quickfix, det krävs att alla anstränger sig.

"Oerhört utsatta"

TT: Är det här vattentät, kommer vi att slippa den hör typen av röjning framöver?

– Jag skulle säga att det inte är vattentätt ännu. Vi ser från regeringens sida att det finns mer vi kan göra. Vi ska komma ihåg att de kvinnor och barn som är våldsutsatta och lever med skyddad identitet är oerhört utsatta. Ett enda litet misstag kan vara skillnaden mellan liv och död, säger Nordmark.

Fakta: Skyddade personuppgifter

Totalt lever cirka 25 000 personer med skyddade personuppgifter (sekretessmarkering eller skyddad folkbokföring) i dag, 15 000 kvinnor och 10 000 män.

På tio år har antalet dubblats.

Det är oklart vad ökningen beror på – om fler lever under en sådan hotbild att de måste få särskilt skydd, eller om attityder har förändrats och att fler som behöver skydd i dag får det.

Det finns tre nivåer av skyddade personuppgifter.

Sekretessmarkering

Den lägre graden av skyddade personuppgifter. Ansökan görs hos Skatteverket som kan registrera detta om det finns risk att personen utsätts för brott, förföljelse eller allvarliga trakasserier.

Skyddad folkbokföring (tidigare kvarskrivning)

Beviljas den som av särskilda skäl kan antas bli utsatt för brott, förföljelser eller allvarliga trakasserier. En person med skyddad folkbokföring kan bli folkbokförd i en kommun trots att personen flyttat därifrån, eller i en helt annan kommun.

Fingerade personuppgifter

Det starkaste skyddet för personuppgifter. Används enbart i undantagsfall när alla andra åtgärder är otillräckliga. Innebär att en person får helt nya identitetsuppgifter.

Källor: Jämställdhetsmyndigheten, Skatteverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!