Kyrkans ursäkt till samerna – ser över sin skog

Svenska kyrkan ska se över hur deras skogsbruk i de norra delarna av landet går att anpassa efter samiska intressen. Arbetet är en del av kyrkans ursäkt för historiska övergrepp mot samer, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Svenska kyrkan ber nu om ursäkt till samerna genom att se över sin skogsmark i norra Sverige. Arkivbild.

Svenska kyrkan ber nu om ursäkt till samerna genom att se över sin skogsmark i norra Sverige. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Samhälle2022-10-26 07:43

I arbetet vill Svenska kyrkan blicka bakåt i tiden och titta på hur det gick till när kyrkan fick förvaltningsrätten över markerna.

– I nutid så vill vi jobba tillsammans med det samiska folket för att utveckla skogsbruksmetoder som fungerar i samklang med renskötsel, säger Åsa Nyström, biskop i Luleå stift, till Ekot.

Svenska kyrkan, som är en av landets största skogsägare, ska exempelvis titta på tidigare gallring för att få ljusare skogar, vilket gynnar lav som är renarnas främsta föda. De ska även se om det går att använda färdiggödslade skogsplantor för att minska markberedningen.

Anpassningen är en del av den ursäkt som kyrkan gett för tidigare övergrepp mot samerna.

Erik Oscar Oscarsson, ordförande för samiska rådet inom Svenska kyrkan, menar att skogen är viktig för jakt, fiske och andlighet, men han tror inte att det går att återskapa den skog som samerna en gång haft.

– Nej man kan inte backa, men man kan få ha ett skogsbruk som gör att de biologiska mångfalden blir levande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!