Folkhälsomyndighetens restriktioner för sammankomster och allmänna tillställningar med över 100 deltagare träder i kraft den första december.
Om inte vaccinationsbevis används får det då vara högst åtta personer i ett sällskap, och det måste vara minst en meters avstånd mellan de olika sällskapen.
– Vi är helt nöjda. Ett krav på vaccinationsbevis skulle vara problematiskt för religionsfriheten. Det har varit viktigt för oss att man inte ska vara tvungen att tillämpa det vid gudstjänster, säger Lisa-Gun Bernerstedt, avdelningschef på Svenska kyrkan.
Flera tillfällen under december hör till kyrkans mest välbesökta. Förutom första advent är midnattsmässan på julafton ett tillfälle då kyrkorna brukar vara fulla. I så gott som alla församlingar erbjuds också julkonserter, på flera håll med både kör och orkester.
– Då ser vi också gärna andra smittskyddsåtgärder än vaccinationspass.
"Ljus strimma i mörkret"
Daniel Alm, föreståndare för pingströrelsen i Sverige, tror att många kommer att söka sig till kyrkorna på söndag.
– Det blir en liten ljus strimma i mörkret att få ha den här högtiden och jag tror att kyrkorna satsar stort på den efter alla begränsningar som varit, och de som komma skall.
Alm företräder även de andra frikyrkorörelserna som ingår i Sveriges kristna råd och han har därför varit med i diskussionerna med Folkhälsomyndigheten gällande problematiken med vaccinationspass.
– Den grundlagsskyddade religionsfriheten måste tillämpas. Man ska inte behöva legitimera sig i kyrkan.
Mindre samlingar
Han säger att många som söker sig till kyrkan är socialt utsatta, migranter, ensamma och kanske heller inte så digitalt insatta. Att neka dem som saknar ett vaccinationsbevis skulle kännas svårt för värdarna.
– Det kan finnas några kyrkor som vill köra med vaccinpass, men den allra största merparten kommer att kunna besöka frikyrkorna utan ett.
Alm tror att kyrkorna har samma förhållningssätt gällande konserter, även om det där kan bli mer vanligt med vaccinationsbevis i de fall det har sålts biljetter.
– Då blir det inte lika anonymt och de evenemangen är mer som ett kulturarrangemang.
TT: Hur kommer ni att klara juletiden utan vaccinationsbevis ur smittskyddssynpunkt?
– Jag tror att man kommer att klara den utmaningen genom att hålla avstånd. En möjlighet är också att ha fler mindre samlingar vid olika klockslag.
"Väldigt känslig fråga"
I katolska kyrkan är inte första advent en stor högtid, där är det i första hand midnattsmässan på julafton som drar, enligt Magnus Andersson på informationsavdelningen vid Katolska kyrkan i Sverige.
– Vaccinationspass gällande gudstjänster är en väldigt känslig fråga och det ska vi i första hand inte använda. Det finns två möjligheter – att hålla fler mässor med högst 100 personer eller hålla avstånd mellan sällskapen som maximalt får vara åtta personer.