Lågt grundvatten i halva Sverige

Grundvattennivåerna är på många håll i Sverige lägre än normalt för årstiden. Lite sommarregn löser inte problemet. Nu inför kommun efter kommun bevattningsförbud för att säkra tillgången på dricksvatten.

Grundvattennivåer för vecka 30.

Grundvattennivåer för vecka 30.

Foto: Anders Humlebo/TT

Samhälle2022-07-26 18:47

Grundvattennivåerna i små magasin är under det normala för årstiden i större delen av av Götaland, Svealand och efter Norrlandskusten. Det visar en färsk uppdatering från Sveriges geologiska undersökning (SGU).

Just de små magasinen reagerar snabbt på nederbörd, enligt SGU, men det handlar ändå om månader innan det blir någon synlig effekt. Nivåerna just nu är ett resultat av vädret i våras, då det regnade mindre än det brukar göra i området under perioden, säger Anders Retzner, hydrogeolog vid SGU.

– Regnet som kommer under våren – då det fortfarande är lite svalt och växtligheten inte har kommit i gång ordentligt – är väldigt viktigt för de små magasinen under sommaren. Att det inte fylldes på ordentligt i våras får vi dras med under sommaren, säger han.

"Bromsa upp"

Varken förra veckans värmebölja eller det regn som på många håll har följt på den kommer alltså märkbart att påverka grundvattennivåerna åt något håll.

– Det regnet kan hjälpa till med nu är att bromsa upp den här sjunkande trenden och kanske se till att inte bottnen hamnar väldigt långt ner, säger Anders Retzner.

Små vattenmagasin finns i stort sett i hela Sverige. De bidrar bland annat med vatten till runt en miljon permanentboende personer i Sverige som får sitt vatten från enskilda brunnar.

Bevattningsförbud

De stora vattenmagasinen påverkas mycket långsammare av vädret och är viktiga för den kommunala vattenförsörjningen. Nivåerna där speglar hur vädret var ett, eller till och med flera, år tillbaka i tiden. Även i de stora magasinen är nivåerna på flera håll lägre än normalt för årstiden.

De låga grundvattennivåerna har fått kommun efter kommun att besluta om förbud mot att vattna trädgårdar och odlingar med kommunalt vatten, och att fylla på pooler. Vissa kommuner har bland annat även utfärdat förbud för biltvätt med vattenslang hemma. Tanken är att åtgärderna ska säkra tillgången på dricksvatten hela sommaren.

Kan vända i höst

I södra och mellersta Sverige är det i slutet av sommaren grundvattnet brukar stå som allra lägst. Detta på grund av att värmen under sommaren gör att vattnet dunstar samtidigt som växterna tar upp vatten.

Det är alltså ett tag kvar tills nivåerna vänder uppåt, för grundvattennivåerna är fortfarande på väg mot sin lägsta punkt som brukar nås i slutet av september. Sedan gör en kombination av att temperaturen sjunker och växtligheten minskar att det börjar fyllas på ordentligt med vatten i magasinen igen.

– Det är inte förrän då man kan pusta ut och inte vara lika sparsam om man har problem, säger Anders Retzner.

I norra Sverige noteras de lägsta grundvattennivåerna i stället i slutet av vintern, före snösmältningen, eftersom nederbörden under vintern kommer som snö och inte som vatten.

Fakta: Aktuella bevattningsförbud

Borgholms kommun

Emmaboda kommun

Eslövs kommun (Hurva)

Gnesta kommun (tätorten)

Karlskrona kommun (delar av kommunen)

Mönsterås kommun

Norrtälje kommun (olika delar av kommunen)

Nyköpings kommun (Edstorp, Råby, Stavvik, Runtuna, Tystberga)

Ovanåkers kommun (Voxnabruk)

Region Gotland (Visby och delar av ön)

Simrishamns kommun (delar av kommunen)

Valdemarsviks kommun (Skeppsgården)

Västerviks kommun

Källa: Svenskt vatten


Fakta: Grundvatten

Grundvatten finns nästan överallt under markytan, till exempel i jordlager eller i sprickor i berggrunden och brukar delas in i små och stora grundvattenmagasin.

De stora grundvattenmagasinen är ofta rullstensåsar, där mycket vatten samlas. De reagerar långsamt på vädrets växlingar, som torka.

De små grundvattenmagasinen finns exempelvis i moränmark eller urberg. De kan snabbt torka ut om uttaget av vatten är stort och det inte kommer nederbörd.

De stora magasinen är, relativt sett, inte så många. Men nästan av hälften av Sveriges befolkning får kommunalt vatten därifrån.

De små magasinen används av enstaka kommuner, men framför allt i enskilda brunnar. Cirka en miljon svenskar får vatten till sitt permanentboende från egen brunn.

Lite mer än hälften av befolkningen får kommunalt vatten från sjöar eller vattendrag, inte från grundvattnet. Dessa kommuner kan ändå behöva bevattningsförbud, för att ledningssystemet inte klarar en väldigt hög förbrukning.

Källa: Sveriges geologiska undersökning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!