– Överlag skulle jag vilja säga att behoven är stora. Inte bara nu inför jul, utan de har ökat väldigt i takt med inflation och alla åtstramningar, säger kyrkoherde Karin Holmgren Nilsson i Kvidinge församling i nordvästra Skåne.
"Noll kronor på sitt konto"
Den lilla skånska församlingen erbjuder i år en kasse med julmat inför jul – till den som behöver. Kassen innehåller alltifrån köttbullar till grötris, pepparkakor och clementiner. När TT ringer har ett tiotal hushåll redan bokat sig för att hämta maten.
– Det är det lilla, men ändå att det blir en hjälp. Flera säger att de har noll kronor på sitt konto – jag kan inte handla någon mat, berättar Karin Holmgren Nilsson
– Det blir allt vanligare att de säger att socialen inte kan hjälpa mig och att socialen hänvisar till kyrkan.
I svenska kyrkan i Falköpings församling packas en liknande kasse med julmat. Runt 200 kassar delas ut i år, berättar diakoniassistent Maria Kristiansson. Hon vittnar om ett ökande antal samtal från de som söker hjälp på olika sätt i år.
– Vi räknar kallt med – när väl julen passerat –att vi då får sammankalla till möte med kommunen, socialen, alla kyrkor och hjälporganisationer.
Efter jul väntar januari, en månad som kan betyda tom kassa och dessutom även högre elräkningar att betala.
– Vi tror det blir ett väldigt tryck.
"Oron finns i alla församlingar"
I Sunnersbergs församling i Lidköping förmedlas julmat och klappar via projektet Sociala kassan, som är ett samarbete mellan Svenska kyrkan samt Frälsningsarmén, Missionskyrkan och Pingstkyrkan.
250 hushåll, från ensamstående till stora familjer, har redan anmält intresse för att få hjälp till jul.
– Många familjer känner man igen. Men vi har väldigt många ensamma människor och ensamma mammor med barn. Det är en stor grupp, berättar diakoniassistent Anita Olausson i Sunnersbergs församling.
– Sedan kanske man är ensamstående med vuxna barn som bor hemma. Det är något nytt.
Någon samlad bild över hjälpbehov och söktryck i landets alla församlingar har dock inte Svenska Kyrkan, uppger Magnus Bodin som är diakonistrateg på nationell nivå.
– Oron finns i alla församlingar, men den konkreta efterfrågan av hjälp ser olika ut.