Lättare flytta målvakters bilar

Nya regler ska göra det lättare att flytta felparkerade fordon skrivna på bilmålvakter. Regeringen har beslutat om förordningsförändringar som träder i kraft den 1 januari.

Beslagtagna bilar på en uppställningsplats i Malmö hamn. Problemet med bilmålvakter är särskilt stort i Skåne. Arkivbild.

Beslagtagna bilar på en uppställningsplats i Malmö hamn. Problemet med bilmålvakter är särskilt stort i Skåne. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Samhälle2022-11-27 21:50

Från den dagen får Trafikverket möjlighet att flytta fordon i fler fall än tidigare, exempelvis fordon i diken eller fordon på rastplatser som används för bosättning och andra ändamål än parkering.

"Det här blir ytterligare ett sätt att komma åt fordonsmålvakter som ofta används i brottslig verksamhet", säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) i ett pressmeddelande.

Dessutom försvinner den så kallade fyradagarsregeln. Det innebär att ett fordon oftast ska kunna flyttas omedelbart i stället för att först lappas med uppmaning om att flytta senast en viss dag.

Flera åtgärder

Med dagens regler kan ett fordon flyttas när ägarens obetalda felparkeringsavgifter överstiger 5 000 kr. Från den 1 januari 2024 ska i beloppet även ingå andra fordonsrelaterade skatter och avgifter som till exempel trängselskatt.

På senare år har politikerna skärpt åtgärderna mot bilmålvakter. Från årsskiftet 2020/2021 gäller till exempel användningsförbud för fordon som kan kopplas till en skuld på minst 5 000 kronor i felparkeringsavgifter som blivit liggande i sex månader efter sista betalningsdatum.

Struntar i allt

Bilmålvakter kallas personer utan tillgångar som låter sig registreras som ägare av fordon i stället för den egentlige ägaren. Poängen är att bilmålvakten systematiskt struntar i att betala olika avgifter.

I extrema fall har bilmålvakter visat sig stå som ägare till tusentals fordon och dragit på sig miljontals kronor i skulder i form av obetalda skatter, försäkringar, parkeringsavgifter eller p-böter. Fenomenet har varit mest förekommande i Skåne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!