Löfven efterlyser löften från sociala medier

Sociala medier bär stort ansvar för att antisemitismen inte får ytterligare spridning. Så lyder beskedet från statsminister Stefan Löfven (S) – som nu vill se att de sociala mediejättarna gör egna åtaganden vid den internationella konferensen för hågkomst av Förintelsen i Malmö.

Statsminister Stefan Löfven (S).

Statsminister Stefan Löfven (S).

Foto: Johan Nilsson/TT

Samhälle2021-10-11 18:00

– Deras roll är tydlig. Med den stora bredd man kan nå och med de genomslag sociala medier kan få så vill vi att de gör egna åtaganden – vad de kan göra för att bekämpa antisemitism, säger Stefan Löfven till TT.

På gästlistan står stats- och regeringschefer, forskare och experter från ett 50-tal länder. Men även en rad organisationer, liksom representanter för de sociala medier-bolagen, kommer att närvara under konferensen i Malmö. Det handlar enligt konferensens pressansvariga om en samlad representant för Google och Youtube samt en vardera från Tiktok och Facebook.

"Har ett stort ansvar"

Viktiga gäster i sammanhanget, enligt statsministern.

– Med tanke på att de sociala medierna spelar så stor roll nu så har man ett stort ansvar, ja. Det gäller i demokratin över huvud taget, säger Stefan Löfven och fortsätter:

TT: Hur ska du se till att det ni får med er härifrån Malmökonferensen inte bara blir tomma ord?

– Alla de inbjudna – nu har vi 44 länder, elva internationella organisationer och tio civilorganisationer – har blivit uppmanade att göra åtaganden på denna konferens. Inte bara komma hit och för att levererar tal, säger Stefan Löfven.

Möjlighet att följa upp

Han tillägger att Sverige kommer följa upp frågan via den mellanstatliga organisationen för hågkomst, forskning och utbildning om Förintelsen – International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA).

– När Sverige blir ordförande i mars nästa år så har vi stora möjligheter att följa upp de åtaganden som görs här.

TT: Så det här kommer följas upp?

– Det kommer det absolut att göra.

Fakta: Det här händer i Malmö 13 oktober

Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism arrangeras av regeringen den 13 oktober.

Forumet kommer att behandla fyra teman: Hågkomst av Förintelsen, utbildning om Förintelsen, antisemitism på sociala medier samt bekämpande av antisemitism och andra former av rasism.

Konferensens mål är att deltagarna ska presentera egna konkreta och framåtsyftande åtaganden på området.

Inbjudan har gått ut till stats- och regeringschefer, forskare och experter från ett 50-tal länder. Även representanter för de stora sociala medieplattformarna, Facebook, Twitter, Google och Tiktok är inbjudna.

Deltagarlistan är ännu inte helt klar. Men Israels president Isaac Herzog och Spaniens premiärminister Pedro Sanchez kommer att medverka, liksom EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Totalt väntas 350 till 400 deltagare vara på plats på Malmömässan i Hyllie.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!