– Deras roll är tydlig. Med den stora bredd man kan nå och med de genomslag sociala medier kan få så vill vi att de gör egna åtaganden – vad de kan göra för att bekämpa antisemitism, säger Stefan Löfven till TT.
På gästlistan står stats- och regeringschefer, forskare och experter från ett 50-tal länder. Men även en rad organisationer, liksom representanter för de sociala medier-bolagen, kommer att närvara under konferensen i Malmö. Det handlar enligt konferensens pressansvariga om en samlad representant för Google och Youtube samt en vardera från Tiktok och Facebook.
"Har ett stort ansvar"
Viktiga gäster i sammanhanget, enligt statsministern.
– Med tanke på att de sociala medierna spelar så stor roll nu så har man ett stort ansvar, ja. Det gäller i demokratin över huvud taget, säger Stefan Löfven och fortsätter:
TT: Hur ska du se till att det ni får med er härifrån Malmökonferensen inte bara blir tomma ord?
– Alla de inbjudna – nu har vi 44 länder, elva internationella organisationer och tio civilorganisationer – har blivit uppmanade att göra åtaganden på denna konferens. Inte bara komma hit och för att levererar tal, säger Stefan Löfven.
Möjlighet att följa upp
Han tillägger att Sverige kommer följa upp frågan via den mellanstatliga organisationen för hågkomst, forskning och utbildning om Förintelsen – International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA).
– När Sverige blir ordförande i mars nästa år så har vi stora möjligheter att följa upp de åtaganden som görs här.
TT: Så det här kommer följas upp?
– Det kommer det absolut att göra.