Løkke och Kristersson betonar korankrisens fara

Danska regeringen ska försöka hitta sätt att juridiskt förhindra kränkande bränningar av heliga skrifter, säger utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M). Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) beskriver det säkerhetspolitiska läget som det allvarligaste sedan andra världskriget och understryker att analysen av det svenska rättsläget redan har börjat.

Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen. Arkivbild.

Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen. Arkivbild.

Foto: Hanna Johre/NTB/TT

Samhälle2023-07-30 18:50

– Vi har nyligen sett några incidenter utförda av ett fåtal personer, som endast tjänar syftet att så splittring i en värld som faktiskt behöver enighet, säger Lars Løkke Rasmussen till Danmarks Radio, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Regeringen har därför beslutat titta på hur man kan "sätta stopp för kränkningar mot andra länder", säger utrikesministern till DR.

I ett uttalande från danska utrikesdepartementet står det att regeringen ska se över möjligheterna att i särskilda situationer ingripa mot kränkningar av exempelvis andra länder, kulturer och religioner – kränkningar som kan få betydande negativa konsekvenser för Danmark, inte minst säkerhetsmässiga.

Det ska enligt uttalandet ske inom ramen för den grundlagsskyddade yttrandefriheten och på ett sätt som inte ändrar på att yttrandefriheten i Danmark har en mycket bred ram.

Danska UD noterar också att 57 utrikesministrar från den islamiska samarbetsorganisationen OIC ska träffas på måndagen för att diskutera nya åtgärder mot Danmark och Sverige som svar på koranbränningarna.

"Överväga åtgärder"

Kristersson har det senaste dygnet haft "tät dialog" med sin danska kollega Mette Frederiksen (S) med anledning av bränningarna av heliga skrifter, skriver han på Instagram.

"Även om vägen framåt kanske inte blir exakt densamma i olika länder så gör vi nu samma analys: att situationen är farlig och att åtgärder behövs för att stärka vår motståndskraft. I Sverige har vi också redan påbörjat ett arbete med att analysera rättsläget – däribland ordningslagen – i syfte att överväga åtgärder för att stärka vår nationella säkerhet och säkerheten för svenskar i Sverige och i världen, skriver Kristersson.

Allvarligaste sedan andra världskriget

Enligt Kristersson pågår kontakterna mellan den svenska och danska regeringen också på andra nivåer och han noterar att "vi befinner oss i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget, och här hemma vet vi att både stater, statsliknande aktörer och enskilda individer kan utnyttja situationen".

Sverige och Danmark är två av världens mest välfungerande demokratier, fortsätter Kristersson.

"Vi står upp för yttrandefrihet och demonstrationsfrihet. Vi har en stark tradition av att respektera andra människor och olika trosuppfattningar. Religionsfriheten är en självklar hörnsten i våra samhällen".

Samtal från Turkiet

Vidare skriver den svenske statsministern att ytterst handlar detta om att försvara fria och öppna samhällen, demokrati och medborgarnas rätt till frihet och säkerhet.

En turkisk UD-källa uppger för nyhetsbyrån Reuters att Turkiets utrikesminister Hakan Fidan i ett telefonsamtal på söndagen uppmanat sin svenska kollega Tobias Billström (M) att sätta stopp för bränningar av Koranen.

Enligt Ritzau framförde Fidan ett liknande budskap till den danska regeringen i ett telefonsamtal med Lars Løkke Rasmussen på lördagen.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig beskrivning av vad Danmark ska försöka åstadkomma.

Statsminister Ulf Kristersson. Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!