Beslutet om en ny Förintelsekonferens fattades för nästan två år sedan och förhoppningarna är stora på att diskussionerna ska leda fram till konkreta åtaganden.
– Jag tror det blir mycket mer än tomma ord – och det är också min förhoppning, säger Lena Posner-Körösi, före detta ordförande i Judiska centralrådet när hon skyndar igenom en av de många avspärrningar som upprättats i Malmö med anledning av konferensen – och fortsätter:
– Jag är ganska övertygad om att det här kommer vara mycket mera "hands on" i olika seminarier och grupper, där man ska ta med sig handgripligen hur man vill arbeta vidare med de här olika frågorna.
Krypskyttar och avspärrningar
Säkerhetspådraget är omfattande och stora delar av Malmö påverkas av avspärrningar. Det faktum att antisemitism står i fokus är något polisen har i särskilt beaktande, och Säkerhetspolisen bedömer eventuella hotbilder löpande.
– Det är den största händelsen som vi kan komma ihåg inom Polismyndigheten. Två års förberedelser – och nu ska vi genomföra det, konstaterar polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.
Helikoptrar hovrar över staden och vid särskilt viktiga platser i staden, som synagogan, har polisens krypskyttar kunnat ses på taken. Trafikleder runt konferenslokalen ute vid Hyllie samt till och från flygplatser, och även Öresundsbron, kommer att påverkas och tidvis stängas av.
– Vi har fasta avspärrningar. Sedan måste man ta höjd för att det i det offentliga rummet kan det ske förändringar i trafiken och vi ska köra eskortkörningar från punkt A till punkt B. Där kan det bli snabba förflyttningar med snabba avspärrningar, säger Ewa-Gun Westford och fortsätter:
– Det är säkerheten och tryggheten som är i fokus. Det här forumet ska kunna genomföras och det ska vi alla förhålla oss till. Ta höjd – behöver man inte vara ute så var inte det.
Uppmanas göra åtaganden
På gästlistan står stats- och regeringschefer, forskare och experter – men även en rad organisationer, liksom representanter för de sociala medierna Facebook, Google och Tiktok. Konferensen behandlar fyra teman: Hågkomst av Förintelsen, utbildning om Förintelsen, antisemitism på sociala medier samt bekämpande av antisemitism och andra former av rasism.
Målet? Att deltagarna ska presentera egna konkreta och framåtsyftande åtaganden på området, sade statsminister Stefan Löfven (S) till TT på måndagen.
– Alla de inbjudna – nu har vi 44 länder, elva internationella organisationer och tio civilorganisationer – har blivit uppmanade att göra åtaganden på denna konferens. Inte bara komma hit och för att leverera tal, sade Löfven.
Sverige kommer, i egenskap av ordförande för den mellanstatliga organisationen för hågkomst, forskning och utbildning om Förintelsen – International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) följa upp de åtaganden som görs, uppger statsministern.
Världen samlas i Malmö
Totalt väntas 350 till 400 deltagare vara på plats på Malmömässan i Hyllie – men ännu på tisdagen var deltagarlistan inte helt klar. Att en konferens som handlar om antisemitism arrangeras i en stad som har dåligt rykte i sammanhanget välkomnas av Malmös ledande politiker.
– När statsministern aviserade att han ville arrangera den här konferensen så samlade vi i kommunstyrelsen och beslutade att tillskriva statsministern om att vi ville ha konferensen här, berättar Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och fortsätter:
– Det här att säkerställa att alla – vem man än är, varifrån man än kommer och vilken religion man än tillhör – ska kunna röra sig tryggt och fritt är högt på vår agenda. Att världen samlas i Malmö för att diskutera de här frågorna känns viktigt.
Vilket är då statsministerns intryck av staden som ofta pekas ut för antisemitism?
Antisemitismen finns i hela vårt samhälle, konstaterar Stefan Löfven.
– Men det jag nu tycker utmärker Malmö är att här tar man sig an problemet på ett riktigt sätt. Kommunledningen för dialog och samarbete med judiska församlingen för att göra något åt detta, säger han till TT och fortsätter:
– Man har bestämt sig för att här i Malmö vill man inte ha någon antisemitism – det tycker jag är bra.