Pengarna som finns i stiftelserna har ofta kommit från en donator som velat hjälpa vissa specifika grupper. Ändamålen kan vara rätt ålderdomligt beskrivna och passar inte alltid det språkbruk och de behov som finns i dag.
Ändå – stiftelser kan vara en räddning för många som behöver ekonomisk hjälp. Särskilt nu, när ekonomin kärvar och priserna rusar.
– Det finns miljarder i stiftelserna, men till ingen nytta om folk inte söker pengar. Folk vet inte att det finns medel att söka, säger Daniel Johannesson, som är förvaltningshandläggare på länsstyrelsen i Skåne.
Sökbart register
Länsstyrelserna för ett gemensamt sökbart register över stiftelser. Vid sju länsstyrelser i landet handläggs stiftelsefrågor.
Men det är krångligt att hitta dem om man inte vet hur man ska leta. Daniel Johannesson tipsar om hur man söker i stiftelseregistret.
– Det bästa är att använda den avancerade sökningen och välja en kommun.
När det gäller sökord så får man försöka vara uppfinningsrik. Registret beskriver stiftelsernas ändamål, och formuleringarna kan vara mycket gamla med ord vi inte använder i dag.
– Man kan söka på "behövande", "fattig", "arm" som var ett annat ord för fattig, eller "påver". Också termen "pauvres honteux" förekommer, en gammal fransk beskrivning av fattiga och behövande.
Ansökningar och underlag
Den som vill söka pengar från en stiftelse behöver lista ut vad för slags underlag som behövs, och vem som handlägger ansökningar.
Daniel Johannesson berättar att många stiftelser förvaltas av kommunerna. Då skickas ansökan till dit, och ofta är det under vissa bestämda ansökningstider. Andra stiftelser har egna styrelser som förvaltare och sköter själva hanteringen av ansökningar. Av registret framgår vem som förvaltar stiftelsen.