Muslimer bad för de civila offren

Det var fullt hus på fredagsbönen i Stockholms moské vid Medborgarplatsen. Under predikan uppmanades muslimerna att hjälpa palestinierna i Gaza.

Hundratals människor samlades vid fredagsbönen i Stockholms moské.

Hundratals människor samlades vid fredagsbönen i Stockholms moské.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Samhälle2023-10-13 19:25

– Vi måste förstå att vi har ett ansvar att stödja de förtryckta, var de än är i världen och i detta fall våra palestinska syskon. Tänk dig, tänk dig för en liten stund, vad du kan göra, sade imamen under bönen.

Imamen predikade vidare om hur förtrycket är en orätt och att det är viktigt att stå upp mot det som är fel och orättvist.

– Profeten Muhammed sade till och med: "I krig – döda ingen gammal, döda inget barn, stör inte de bedjande i deras tempel". Så till och med där finns det regler och principer, sade han.

Samma gud

Flera personer som deltog i fredagsbönen, som TT pratat med, säger att de känner sympati för de palestinier som drabbas av attacker från Israel.

– Jag ber för civila offer på bägge två sidor, säger Ziad Alshobaki som stod utanför moskén och samlade in pengar till Palestina.

– Det är idioter där nere, jag tycker att det är synd eftersom det ju är civila som drabbas. Vi tror alla på samma gud, sade en muslimsk man utanför moskén före bönen.

Efter fredagsbönen, utanför moskéns huvudentré, samlades snabbt många av dem som varit inne och bett. En man i 30-årsåldern klädd i jalabiya, ett fotsida manligt plagg, och bönehatt började ropa att muslimerna måste bojkotta företag som stöttar Israel och att "Israel ska sluta döda våra barn".

– Länge leve Palestina, ropade en av demonstranterna.

"Inte accepterad"

Efter en stund fick han gehör från människorna runt omkring som tillsammans ropade slagord för det palestinska folket och mot Israel.

– Jag känner att jag inte är accepterad som muslim eller palestinier någonstans i världen. Jag som muslim i Sverige känner mig 100 procent misstänkliggjord nu, säger han till TT och fortsätter:

– Innan jag gick ut hemifrån med min jalabiya så tänkte jag: Vad kommer folk att tycka just nu? Vad är det här för en jävla muslim som går ut i våra gator? Men jag är ju svensk. Jag har ju rätt att vara på gatorna så jag klär mig hur jag vill.

Han reagerar också starkt mot att svenska politiker gått ut och offentligt sagt att de stöttar Israel i kriget som pågår nu.

– De borde ju skämmas. Hur kan vi ge stöd till sionismen? Hur kan vi ge stöd till ockupation? Vi är ju mot Ryssland för att landet ockuperar Ukraina. Dubbelmoralen är på topp, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!