Muslimskt-judiskt samarbete pausas efter inlägg

Samarbetet Amanah mellan Islamakademin i Malmö och stadens judiska församling har pausats efter ett propalestinskt Facebookinlägg från Islamakademin, säger Amanahs ordförande Lena Posner-Körösi till Dagens Nyheter.

Amanahs ordförande Lena Posner-Körösi säger att samarbetet har pausats. Arkivbild.

Amanahs ordförande Lena Posner-Körösi säger att samarbetet har pausats. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Samhälle2023-10-12 19:58

Islamakademin skriver i inlägget från i lördags, publicerat samma dag som Hamas genomförde sin attack, att "Palestina varit under ockupation" sedan 1948 (när staten Israel utropades, red anm). Akademin skriver vidare att etnisk rensning och apartheid har pågått mot den palestinska befolkningen i årtionden.

"Oräkneligt många gånger har islams heligheter skändats. Som muslimer står vi med våra förtryckta bröder och systrar i deras rätt till kamp mot dessa orättvisor och för frihet, rättvisa och fred", skriver Islamakademin.

Amanahs ordförande Lena Posner-Körösi, som tidigare var ordförande för Judiska centralrådet, är mycket kritisk mot inlägget.

– Den är ett sätt att visa att man stödjer den andra sidan, även förövarna. Annars lägger man inte upp det just den dagen, när Hamas gör det här, säger hon till DN.

Islamakademin uppdaterade senare inlägget med en formulering om att den beklagar "alla oskyldiga som drabbats av våldet oavsett vilka de är" och påpekade även att det inte står något om Hamas i inlägget från i lördags, skriver tidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!