Natoansökan kan förstärka hot efter koranbränning

Hur stort hot en koranbränning kan utgöra mot Sverige beror delvis på hur mycket uppmärksamhet händelsen får, enligt Ahn-Za Hagström, chef vid NCT. –I det här fallet är Sveriges Natoansökan en kuliss som kan förstärka, säger hon.

Ahn-Za Hagström, chef för Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT). Arkivbild.

Ahn-Za Hagström, chef för Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT). Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Samhälle2023-06-28 13:01

En ansökan om att bränna en koran vid en moské i Stockholm under onsdagen har beviljats. I nuläget är det för tidigt att säga om händelsen kan påverka hotbilden mot Sverige, säger Ahn-Za Hagström, chef för Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT).

– Den bedömning vi gjort är att den här typen av aktioner kan få en hotdrivande effekt.

Hur NCT bedömer hotbilden av aktioner som denna beror till stor del på hur mycket uppmärksamhet och reaktioner händelsen skapar.

– Det har bränts koraner vid olika tillfällen utan att det fått någon uppmärksamhet och det är en faktor vi tar hänsyn till när vi gör våra framåtblickande bedömningar av terrorhotet.

Natoansökan kan påverka

Tidigare koranbränningarna i Sverige i våras fick stor uppmärksamhet och ledde till omfattande protester såväl i Sverige som utomlands. Inte minst i Turkiet, där Sverige är ett hett ämne med anledning av Natoansökan som ännu inte godkänts av landet. Det är en aspekt som kan spä på uppmärksamheten vid en koranbränning, säger Hagström.

– I det här fallet är Natoansökningsprocessen ett slags kuliss som kan förstärka ett budskap. Vi har sett genom åren att det är något våldsbejakande extremister använder sig av. Man placerar en händelse eller en manifestation i en större kontext för att påverka och polarisera och förmå någon att göra någonting.

Extra förstärkning

Koranbränningen som godkänts är planerad att äga rum på onsdag eftermiddag på Södermalm i Stockholm.

– För oss är det väldigt viktigt att man kan utöva sina demokratiska fri- och rättigheter, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Polisen uppges ha kallat in extra förstärkning från hela landet.

– Jag har stor respekt för den här uppgiften och vi har stor vana inom polisen och sätter en stor ära i att kunna upprätthålla möjligheten uttrycka sina fri- och rättigheter.

Tidigare har polismyndigheten nekat tillstånd för liknande manifestationer med hänvisning till säkerhetsläget och hotbilden för terrorattentat. Beslutet fälldes dock i både förvaltningsrätten och kammarrätten i Stockholm.

– Vi har rättat oss efter domstolens besked, säger Thornberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!