Nobbar julhjälp till rökare och krökare

Den ideella föreningen Vildakidz nekar i år hjälp till julklappar till barn för föräldrar som röker, snusar eller dricker alkohol, rapporterar NSD.

Föräldrar som brukar tobak eller alkohol nobbas hjälp med julklappar till sina barn av den ideella föreningen Vildakidz i Norrbotten. Arkivbild.

Föräldrar som brukar tobak eller alkohol nobbas hjälp med julklappar till sina barn av den ideella föreningen Vildakidz i Norrbotten. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Samhälle2021-12-09 11:23

Varje år delar föreningen, som har olika samarbeten i samtliga av Norrbottens kommuner, ut julklappar till barn som lever i familjer där det är ont om pengar. Julhjälpen finansieras genom donationer och sponsorer.

Men i år har trycket på att få ta del av klapparna varit så stort att föreningen valt att strama åt kriterierna för vem som kan få ta del av hjälpen. Den som dricker alkohol, röker eller snusar ombeds i anmälan att avstå från att ansöka om julhjälp.

– Vi har skrivit ut att "använder du tobak eller alkohol så behöver du inte vår hjälp. Sluta och prioritera dina barn istället", säger Vildakidz ordförande Anna Karlsson till tidningen.

Årets kriterier har mötts av kritik från rökande och alkoholbrukande föräldrar som tänkt ansöka om hjälpen. Men det biter inte på Anna Karlsson.

– Har du råd att köpa en vinflaska på fredag eller att bolma upp ett ciggpaket per dag men inte råd att köpa en julklapp till ditt barn, då tycker jag att du prioriterar helt galet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!