NTF i konkurs – statliga miljoner användes fel

Miljontals kronor i statliga stöd har använts felaktigt av trafikföreningen NTF, som nu försätts i konkurs. Visselblåsare larmar om ekonomiska oegentligheter inom organisationen, rapporterar Dagens Nyheter.

Föreningen NTF, som verkar för trafiksäkerhet, försätts i konkurs efter att det larmats om ekonomiska oegentligheter i organisationen. Arkivbild.

Föreningen NTF, som verkar för trafiksäkerhet, försätts i konkurs efter att det larmats om ekonomiska oegentligheter i organisationen. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Samhälle2022-04-19 11:15

Den ideella föreningen Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, bildades 1934 och verkar för att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Verksamheten finansieras till stor del av skattepengar via stöd från Trafikverket. Totalt betalades 103 miljoner kronor ut under åren 2015-2021 enligt DN.

Stora brister

Men det är omöjligt att säkerställa hur stora delar av bidragen har använts. Larm från två visselblåsare ledde till att Trafikverket tillsatte en utredning, som visade på stora brister i redovisningen av miljontals kronor och som inte kunde utesluta att det rör sig om brott.

En av visselblåsarna bedömer att det handlar om mellan 25-30 miljoner kronor under åren 2016-2021 som inte använts som avtalen med Trafikverket kräver.

Marie Karlsson-Tuula, professor i civilrätt vid Handelshögskolan vid Karlstads universitet, har tagit del av materialet och säger till DN att det är "helt klart" att ekonomiska brott har begåtts.

– Det är allvarligt nog i en vanlig ideell förening, där man inte får bidrag. Men här har det dessutom handlat om projektstöd från staten, säger hon.

God tro

Trafikverket har nu stoppat alla utbetalningar till NTF.

– Vi har varit ansvarsfulla med skattebetalarnas pengar och aldrig använt pengar till något annat än trafiksäkerhet som vi arbetar med. Men vi har brustit i tidsrapportering. Vi har gjort det i god tro under flera år, eftersom både våra revisorer och Trafikverket har godtagit våra redovisningar. Dialog förs nu med Trafikverket om vilka fel som vi har begått. Vi kan bara beklaga att vi har brustit i vår redovisning, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén, tidigare riksdagsledamot för S, till DN.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!