Oro för mer stök på bibliotek – "blivit värre"

Bråk och oroligheter blir allt vanligare på bibliotek. Under pandemin fick branschen ett andrum, men när samhället nu åter öppnar oroas facket för att det ska bli värre igen.

En misshandel av en bibliotekarie i Göteborg är den senaste händelsen, men situationen med oroligheter på landet bibliotek har blivit värre de senaste åren. Arkivbild.

En misshandel av en bibliotekarie i Göteborg är den senaste händelsen, men situationen med oroligheter på landet bibliotek har blivit värre de senaste åren. Arkivbild.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Samhälle2022-02-17 19:19

När en bibliotekarie i Göteborg i tisdags skulle stänga för kvällen ville ett gäng ungdomar inte lämna lokalen. I stället misshandlade de bibliotekarien.

Stök och oroligheter på bibliotek har varit ett problem i hela landet under flera års tid. Anna Troberg, ordförande för fackförbundet DIK som organiserar bibliotekarier, säger att det är "fruktansvärt".

– Det har bara blivit värre och värre. Under pandemin har vi sett en liten minskning, men vi tror tyvärr att det är en tillfällighet och att kurvan kommer att fortsätta när livet nu återgår till det normala.

Ses som ett samhällsproblem

Anna Troberg betonar att det handlar om ett samhällsproblem. Bibliotek är en av få platser där alla är välkomna utan att betala inträde – och de blir därför ett slags temperaturmätare på hur samhället i stort mår.

Hon efterlyser ett tydligare arbete med arbetsmiljön från arbetsgivarna, till exempel att bibliotekarier inte ska behöva jobba ensamma eller att de ska få stöd av väktare, men också fler åtgärder från politikerna.

– Man behöver stärka lokalsamhället och instanser runt omkring biblioteken. Det kan vara allt från ungdomsgårdar till mer resurser till socialtjänst och polis, säger hon.

"Känner att något måste göras"

Regeringen har föreslagit att det ska vara möjligt porta personer som bråkar och stör. Ett liknande tillträdesförbud finns redan för butiker, men Anna Troberg tror inte att det är rätt väg att gå för bibliotek.

– Det finns nog extrema fall där det skulle hjälpa, men vi vet att de allra flesta problematiska situationer som uppstår på biblioteken inte är av en sådan dignitet eller så återkommande att det skulle komma på fråga för ett tillträdesförbud, säger hon.

Samtidigt uppger 64 procent av DIK:s medlemmar som svarat på en enkät att de tycker att portning av besökare som stör är en bra idé. Anna Troberg säger att hon förstår dem.

– Jag tror att de som befinner sig ute i verkligheten på biblioteken ser att så lite görs, biblioteken får inte resurser och lokalsamhället stärks inte. Man är orolig och kanske till och med rädd för att gå till jobbet, då känner man att något måste göras. Så jag förstår den siffran, säger hon.

Fakta: Tillträdesförbudet

Åklagare kan på begäran av en butik fatta beslut om att porta en viss person som på grund av särskilda omständigheter anses riskera att begå brott. Det kan handla om exempelvis stöld, skadegörelse eller trakasserier av personal.

Ett särskilt skäl är att personen i fråga tidigare begått brott i eller i anslutning till verksamheten.

Den som bryter mot ett tillträdesförbud kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Beslutet gäller i ett år och kan förlängas.

Regeringen föreslår att även badanläggningar och bibliotek ska kunna få personer belagda med tillträdesförbud. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!