Stenkastning mot polisen, brända bilar, skadegörelse och ett stort antal anhållna för bland annat våldsamt upplopp. Påskhelgen blev allt annat än lugn i flera svenska städer när kravaller bröt ut till följd av högerextremisten Rasmus Paludans antingen genomförda eller planerade sammankomster där koranbränningar är en del. Men hur kommer det sig att just Sverige ligger i Paludans fokus?
– Det är väl egentligen lite oklart. Han är här i Sverige för att han kan vara i Sverige, säger Expos vd Daniel Poohl.
När Rasmus Paludan först dök upp i Sverige med sina aktioner förklarades det med att han ville hjälpa den svenska extremhögern, säger Poohl.
En skandal
– Sedan avslöjades det i danska medier att Rasmus Paludan suttit sent på kvällarna och diskuterat bland annat sex med minderåriga på en chatt kopplad till hans organisation, vilket ledde till en skandal och fick den svenska extremhögern att ta sin hand från honom.
– Trots det har han fortsatt och nu talar han i termer av valrörelse, men det är ju inte ens så att hans parti är registrerat för att ställa upp i ett riksdagsval.
TT: Så vad han har för målsättning i Sverige är något oklart?
– Ja, i alla fall på någon form av organisatorisk nivå, sedan har han ju ett övergripande ideologiskt mål och det är att skapa en situation som väcker känslor, som sedan får delar av befolkningen att dra fördomsfulla, förhastade slutsatser kring de reaktionerna. Det är någonstans det han är ute efter, att försöka få fler att stämma in i hans antimuslimska sätt att se på världen.
Hur har det då gått när Rasmus Paludan försökt demonstrera i andra länder?
När han i oktober 2020 planerade koranbränningar i Tyskland nekades han först inträde till landet när han kom dit med flyget, och belades sedan med inreseförbud, enligt Der Tagesspiegel.
Greps och utvisades
Senare samma år planerade han nya aktioner i Paris, men där fick han inte de tillstånd som behövdes för att demonstrera, skriver danska TV2. Trots det åkte han till Frankrike, där han greps och utvisades.
– Utan att vara insatt i alla försök så är det uppenbart att han inte har varit välkommen i andra länder, säger Daniel Poohl.
I Tyskland har Rasmus Paludan alltså stoppats med inreseförbud, varför har han inte det också här i Sverige?
Paludan fick ett två år långt inreseförbud till Sverige i augusti 2020, i samband med hans planer på att genomföra en koranbränning i Malmö. Men eftersom hans pappa är svensk blev han senare registrerad som svensk medborgare och har på så vis kunnat genomföra aktiviteter här.
– Det är ganska ovanligt att Sverige säger att du är inte välkommen hit. Sedan kunde han då runda det, med sina släktband, säger Daniel Poohl.
I valet 2019 försökte Paludans parti Stram kurs komma in i danska folketinget, men misslyckades.
– Sedan har det blivit så att han har försökt ta sitt koncept internationellt. Och tack vare sina släktband har Sverige blivit det enda land där han haft möjlighet att göra det, säger Poohl.
Mindre uppmärksamhet
Även i Paludans hemland Danmark orsakade hans sammankomster inför valet 2019 kraftiga oroligheter med bilbränder och stenkastning. Han förbjöds också att demonstrera under vissa perioder i samband med detta. På senare tid har mindre uppmärksamhet riktats mot honom, enligt Rune Stubager, professor i statsvetenskap vid Århus universitet.
– Hans politiska aktiviteter verkar ha gått i stå i Danmark och då har han vänt sig till andra platser, säger Stubager.
Har svenska myndigheter stoppat hans sammankomster på andra sätt också?
Ja, i september 2020 beslutade Stockholmspolisen att avslå hans begäran att få hålla allmänna sammankomster på flera platser i länet. Detta med hänvisning till säkerhetsläget och coronapandemin.
"Vi gör bedömningen att det sammantaget riskerar att uppstå en situation som innebär så allvarliga hot mot allmän ordning och säkerhet att vi inte kan meddela tillstånd. Dels är situationen sammansatt av flera konkreta hotbilder, vilket i sig är en avslagsgrund, dels för att vi lever under en pandemi där vi inte ska samlas fler än femtio personer vilket också är en avslagsgrund eftersom vi inte ser att arrangören kan garantera att antalet deltagare begränsas till femtio genom sina åtgärder, sade Carolina Paasikivi som då var biträdande kommenderingschef i ett pressmeddelande om beslutet.
Starkt skydd
Vid senare ansökningar har Paludan fått ja. I samband med hans planerade sammankomster i Örebro och Landskrona under påskhelgen beslutade dock polisen att ändra platserna för tillstånden.
Bedömningen man hänvisar till är att den svenska grundlagen ger ett mycket starkt skydd av mötes- och yttrandefrihet. Polisen kan i princip inte neka en tillståndsansökan om allmän sammankomst med hänvisning till att tidigare sammankomster lett till oroligheter eller begångna brott.
Det finns dock några undantag i ordningslagen som begränsar rätten, men då ska det vara oordning vid själva sammankomsten eller i dess omedelbara omgivning, enligt Jonas Hysing, nationell kommenderingschef för polisens särskilda insats Val.
– Det ska fortfarande vara väldigt, väldigt svårt att neka någon att få yttra sin mening. Skälet till det är naturligtvis att om man med hot och våld kan förhindra någon att yttra sin mening ruckar man på en av de grundläggande demokratiska fundamenten, har han tidigare sagt till TT.