Pass och id-kort får nytt utseende

De svenska passen och identitetskorten får nytt utseende från den 1 januari. Säkerheten förbättras – och handlingarna pryds av fåglar och träd.

De svenska passen och identitetskorten får nytt utseende från och med den 1 januari 2022.

De svenska passen och identitetskorten får nytt utseende från och med den 1 januari 2022.

Foto: Polisen

Samhälle2021-11-17 21:11

Syftet med förändringarna är att se till så att Sveriges resehandlingar håller hög säkerhet och kvalitet internationellt.

Bland annat är de nya svenska passen och nationella id-korten först i världen med en så kallad "flytande bild", skriver polisen på sin hemsida. Säkerhetsdetaljen ska göra det svårare för bedragare och gör så att bilden "flyter" i olika vinklar beroende på betraktarens position.

Passen kommer även innehålla ytterligare bilder som exempelvis bara syns i ultraviolett ljus.

Namnteckningen är flyttad till den främre pärmen i passet och chippet förbättrat. Passnummer och id-kortnumret kommer i stället för dagens åtta siffror bestå av en alfanumerisk serie bestående av nio tecken.

"Detta för att kunna säkerställa att gamla passnummer inte missbrukas. Därmed kommer handlingens nummer alltid att vara unik", skriver polisen.

De nya handlingarna kommer ha ett naturtema med svenska löv- och barrträd.

"För att symbolisera människans rätt till fri rörlighet har flyttfåglar använts som ett attribut för människans rörlighet."

Den som vill ha ett nytt pass eller id-kort kan ansöka tidigast efter årsskiftet. Nuvarande handlingar gäller giltighetstiden ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om