Anledningarna till passkaoset på ambassaden i London är flera: det brittiska utträdet ur EU har gjort att omkring 100 000 svenskar som bor i Storbritannien har behövt ansöka om ett särskilt uppehållstillstånd, och för det behövs ett giltigt pass.
Precis som i Sverige har pandemin gjort att många skjutit upp förnyelsen av sina pass, den ackumulerade "passkulden" uppgår till två år. Dessutom saknar många barn som föddes under pandemin samordningsnummer, vilket också kräver ett inbokat besök hos ambassaden för att åtgärda.
Tidigare släpptes passtider på fasta tider, vilket enligt ambassaden gjorde att systemet överbelastas. Från och med juli släpps i stället tiderna "kontinuerligt", vilket av flera utlandssvenskar som TT varit i kontakt med beskrivs som ett lotteri.
– Det sitter många svenskar runt om i Storbritannien med utgångna pass eftersom de bara gäller i fem år, eller tre år för barn under tolv år. Att det i stort sett är omöjligt att få en passtid på ambassaden i London har skapat mycket oro och ångest, säger Tove Dalenius som är bosatt i Leicester sedan mitten på 1990-talet.
Det är inte enbart för att kunna resa som passet behövs.
– Efter brexit behöver alla som inte är brittiska medborgare visa sin settled status, som är knuten till legitimationen, allt oftare i vardagen, till exempel när man söker jobb, hyr eller köper en bostad och i kontakter med vården och andra myndigheter, säger Tove Dalenius.
Saknar bank-id
Anne Black, som bor i närheten av Saint Andrews i Skottland, har under ett års tid försökt boka passtid till sina två barn.
– Ambassaden i London utfärdar 7 000 till 8 000 pass om året, och om det bor 100 000 svenskar i Storbritannien och Nordirland med pass med en giltighetstid på fem år, så går ju inte ekvationen ihop, säger hon.
Ambassadens råd till utlandssvenskar i Storbritannien är att passa på att förnya sina pass i samband med besök i hemlandet, men för någon som saknar svenskt bankkonto och därmed bank-id är det inte heller helt okomplicerat att boka en svensk passtid.
– Jag ser dagligen på sociala medier historier om hur folk reser till andra städer i Europa för att fixa passen. Prag är populärt för där behöver man inte boka tid på ambassaden, men det är viktigt att komma ihåg att alla svenskar som bor i Storbritannien inte är välbärgade och har råd med flygbiljetter och eventuella hotellövernattningar, säger Anne Black.
"Hövlig ton"
Ambassaden i London skriver i ett mejl till TT att passproblemen har pågått länge och att den skulle behöva mer resurser. På sajten skriver ambassadör Mikaela Kumlin Granit att "ambassadens passverksamhet fortsätter att vara under mycket hårt tryck".
"Behovet av passtider överskrider med råge antalet tider som ambassaden kan erbjuda. Detta kommer tyvärr att fortsätta att vara fallet under överskådlig tid framöver, eftersom ambassaden inte kommer att tilldelas mer resurser."
Ambassadören ber också passkunderna om att ha "en hövlig ton" i kontakten med ambassadpersonalen.
– Det är klart att den här situationen har skapat mycket ilska och frustration, men vi har försökt att kontakta ambassaden med konkreta förslag, bland annat att de ska ge förtur till dem med utgångna pass, säger Tove Dalenius.