Polisen: Anmäler sig själva efter Löfvings död

Rikspolischef Anders Thornberg förnekar att han ska ha känt till att polischef Mats Löfving var suicidal. En polisanmälan har nu gjorts om uppgifterna. –Om någon känt till att Mats Löfving varit självsmordsbenägen utan att vidta några åtgärder kan det vara ett brott, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Rikspolischef Anders Thornberg. Arkivbild.

Rikspolischef Anders Thornberg. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Samhälle2023-06-29 14:10

Polisen har anmält uppgifterna om att flera personer inom myndigheten, däribland rikspolischefen Anders Thornberg, känt till att tidigare polischef Mats Löfving var självmordsbenägen.

– Det har inte sagts till mig, men om det har funnits människor som känt till att Mats Löfving varit självmordsbenägen utan att vidta några åtgärder kan det vara ett brott.

– Om det finns blotta misstanken om att ett brott är begånget lämnar vi alltid det till åklagare för provning enligt rutin.

TT: Har ni anmält någon specifik person?

– Nej. Vi har tagit påståendet rakt av och skickat in det och frågat om det kan föreligga brott. Det är vi skyldiga att göra.

TT: Vad kan det röra för slags brott?

– Det vet jag inte, det får åklagarna titta på.

Den 22 februari hittades Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm och biträdande rikspolischef, död i sitt hem. Tidigare samma dag hade polisens särskilda utredare Runar Viksten vid en presskonferens pekat ut Löfving som jävig i flera beslut och rekommenderat att han skulle avskedas.

Ett av polismyndighetens skyddsombud uppgav i onsdags för Dagens Nyheter att rikspolischefen tidigare hade informerats om att Mats Löfving var suicidal. Uppgifterna förnekades samma dag av polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!