Polisen åtgärdar brister efter Löfvings död

Polisen har nu fått ge sin syn på de brister Arbetsmiljöverket funnit hos myndigheten i granskningen efter polischefen Mats Löfvings död.
–De hade inga invändningar eller synpunkter på de ställda kraven, säger Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverket.

Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm och biträdande rikspolischef, hittades i februari död i sitt hem i Norrköping.

Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm och biträdande rikspolischef, hittades i februari död i sitt hem i Norrköping.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Samhälle2023-08-30 19:05

Det var tidigare i somras som Arbetsmiljöverket skickade en underrättelse till polisen där man berättade vilka arbetsmiljöbrister man har sett i granskningen efter polischefen Mats Löfvings död, samt vilka krav verket överväger att ställa.

Bristerna och de medföljande kraven handlade om arbetet med att förebygga riskerna för kränkande särbehandling, samt arbetet med att ge krisstöd till de anställda.

– Det är allvarliga brister, för det är lika viktigt att motverka sociala risker som fysiska risker i arbetsmiljön. Sociala risker kan leda till kränkande särbehandling och psykisk ohälsa, sade Ulrika Scholander till TT i samband med underrättelsen.

Muntligt yttrande

Polisen fick till den 31 augusti på sig att uttala sig om bristerna innan verket tar beslut om ett eventuellt föreläggande. Polisen bad om att få redogöra för sitt yttrande muntligt, vilket man gjorde vid ett möte med Arbetsmiljöverket på onsdagen.

– Det de yttrade var att de har påbörjat arbetet utifrån de krav vi har underrättat dem om, och de hade inga invändningar eller synpunkter gällande de ställda kraven, säger Ulrika Scholander till TT efter mötet.

Arbetsmiljöverket kommer nu att fatta formellt beslut om föreläggande för att polisen ska arbeta vidare med kraven, kopplat till ett hot om vite. När ett sådant beslut kan tas kan dock inte Scholander svara på i dagsläget.

Skyddsombud på plats

Under onsdagens möte deltog även skyddsombud från polisen.

– Vi ser det som positivt att de är med. Det verkar ju för en fortsatt samverkan mellan skyddsombud och arbetsgivare, att båda parter har hört och är överens om hur man tar emot och tänker arbeta med kraven, säger Scholander.

TT har sökt Polismyndigheten som har avböjt att kommentera onsdagens möte.

Det var den 22 februari som Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm och biträdande rikspolischef, hittades död i sitt hem i Norrköping. Enligt polisens utredning är det uteslutet att "någon annan orsakat hans död". Tidigare samma dag hade polisens särskilda utredare Runar Viksten vid en presskonferens pekat ut Löfving som jävig i flera beslut. Han rekommenderade även myndigheten att överväga att avskeda honom.

Strax därefter anmälde polisen Löfvings död till Arbetsmiljöverket. Detta då det enligt Mattias Wahlstedt, kanslichef och biträdande avdelningschef för polisens rättsavdelning, inte kunde uteslutas att dödsfallet hade ett samband med arbetet.

Fakta: Turerna i polisledningen

December 2022: Expressen avslöjar att Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm och ställföreträdande rikspolischef, ett år tidigare polisanmäldes för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. Ytterligare en anmälan från september 2020 gällde misshandel.

Det utpekade brottsoffret i båda anmälningar var Linda Staaf, då underrättelsechef vid nationella operativa avdelningen (Noa). Staaf har själv nekat till att ha utsatts för brott. Båda anmälningarna lades ned.

Uppgifter gör gällande att Löfving och Staaf har haft en relation, och ett par dagar senare meddelar Åklagarmyndigheten att man inlett en förundersökning om grovt tjänstefel. Utredning gäller Löfvings beslut att anställa Linda Staaf 2015 och tilldela henne ett tjänstevapen 2020.

Dagen efter beskedet ger rikspolischef Anders Thornberg den externa utredaren Runar Viksten i uppdrag att göra en "fullständig genomlysning" av härvan i polisledningen. Samtidigt meddelas att Mats Löfving tillfälligt fått andra arbetsuppgifter.

1 februari 2023: Löfving delges misstanke om grovt tjänstefel i samband med tillsättningen och beslutet om tjänstevapen.

22 februari: Runar Viksten presenterar sina slutsatser vid en presskonferens. Enligt utredaren var Löfving jävig när han höjde Linda Staafs lön och i tre andra beslut, men inte vid tillsättningen 2015. Viksten ansåg att rikspolischefen skulle överväga att skilja regionpolischefen från hans tjänst.

På kvällen den 22 februari hittas Mats Löfving död i sitt hem i Norrköping. En förundersökning om brott inleds men läggs ned. Slutsatsen är att det är "uteslutet att någon annan orsakat hans död".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!