Polisen inleder nationell särskild händelse

Polisen skruvar upp sitt arbete mot terrorism med anledning av korankrisen. Enligt TV4 har myndigheten inlett en särskild nationell händelse med anledning av säkerhetsläget.

Polisen i Stockholm och Göteborg bär nu tyngre vapen för att snabbt kunna avbryta en terrorattack. Arkivbild.

Polisen i Stockholm och Göteborg bär nu tyngre vapen för att snabbt kunna avbryta en terrorattack. Arkivbild.

Foto: Hanna Franzén/TT

Samhälle2023-07-28 15:39

Syftet med en särskild händelse i det här läget är, enligt polisens pressekreterare Mark Vadasz, att samla personer i olika befattningar som ska fokusera på det försämrade säkerhetsläget.

– När det inträffar en speciell händelse av olika sort, beroende på karaktären av den frågan, så sätter myndigheter, i det här fallet vi ihop en stab för att jobba koncentrerat och specifikt med den frågan, säger han till TV4.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) sade också på torsdagen att 15 myndigheter ska stärka sitt arbete för att "förebygga, förhindra och försvåra terrorism och våldsbejakande extremism”.

Den stärkta beväpningen har syftet att polisen snabbt kunna avbryta dödligt våld. I klartext: Skjuta en eller flera gärningsmän.

– Alla poliser i yttre tjänst, som har utbildning för det, har med sig förstärkningsvapen nu, när förutsättningarna finns, säger Dan Windt till Göteborgs-Posten.

– Vi höjer också beväpningen hos polismän inne på, eller vid, polisstationer, tillägger han.

Liknande åtgärder har genomförts i Stockholm. Där har polispatruller som rör sig i city fått order om att bära kulsprutepistol lätt tillgänglig, för att snabbt kunna göra en insats mot en eventuell terrorattack, skriver Expressen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!