Arbetsmiljöverket förelägger polisen vite på 150 000 kronor för hanteringen av polischefen Mats Löfving.
– Vi har i dag fattat beslut om föreläggande, säger Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverket och fortsätter:
– Polisen har nu fram till den 15 november på sig att åtgärda det vi påpekat, annars blir det vite.
De tre punkterna är att "motverka risker för kränkande särbehandling", "kunskaper och förutsättningar att förebygga kränkande särbehandling" samt "krisstöd".
Skarp kritik
Det var den 22 februari i år som Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm och biträdande rikspolischef, hittades död i sitt hem. Tidigare samma dag hade polisens särskilda utredare Runar Viksten vid en presskonferens pekat ut Löfving som jävig i flera beslut samt rekommenderat att han skulle avskedas.
Strax därefter anmälde polisen Löfvings död till Arbetsmiljöverket. Detta då det enligt Mattias Wahlstedt, kanslichef och biträdande avdelningschef för polisens rättsavdelning, inte kunde uteslutas att dödsfallet hade ett samband med arbetet.
Polisförbundet och polisens nationella och regionala skyddsombud har tidigare riktat skarp kritik mot hanteringen av personalärendet kring Mats Löfving och presskonferensen som föregick hans död.
Polisutredningen av dödsfallet har tidigare visat att det är "uteslutet att någon annan person" orsakade Löfvings död.
"Saknas förutsättningar"
Arbetsmiljöverket skriver i beslutet att det psykiska omhändertagandet inte varit tillräckligt i samband med exempelvis presskonferenser och offentliggörandet av den externa utredningen.
Vidare skriver verket att polisen aldrig undersökte eller bedömde riskerna i den sociala arbetsmiljön och att myndigheten därför inte vidtagit åtgärder för att minska risken för kränkande särbehandling.
Att polisen inte gjort riskbedömningar, menar Arbetsmiljöverket, beror på att arbetsledare och chefer inte har tillräcklig kunskap för att förebygga och hantera särbehandling eller att det saknas förutsättningar att applicera kunskaperna i verksamheten.
Scholander säger att polisen redan påbörjat arbetet efter de brister som Arbetsmiljöverket påpekat och att hon har "goda förhoppningar" om att åtgärderna kan vara fixade till 15 november.