Rättegång mot svensk EU-man inledd i Iran

Rättegången mot Johan Floderus, som har suttit fängslad i Iran i drygt ett och ett halvt år, har inletts i Teheran, uppger utrikesminister Tobias Billström (M) för TT.

Evinfängelset i Teheran. Arkivbild.

Evinfängelset i Teheran. Arkivbild.

Foto: Wikimedia CC-BY/TT

Samhälle2023-12-09 17:42

"Sveriges chargé d’affaires var på plats i domstolen men nekades rätten att delta vid rättegången. Detta har Sverige reagerat emot och har begärt tillstånd att närvara när rättegången återupptas", skriver Billström i ett sms på lördagen.

Utrikesdepartementet har inte kunnat bekräfta det exakta innehållet i åtalet men skriver i en kommentar till TT att det rör sig om allvarliga anklagelser.

"Det viktiga är att Johan Floderus är godtyckligt frihetsberövad och därmed är varje anklagelse och åtalspunkt felaktig. Detta är framfört tydligt till Iran på olika nivåer, vid olika tidpunkter, senast i dag", skriver UD:s presstjänst.

Inlåst 601 dagar

33-årige EU-tjänstemannen Johan Floderus greps av iranska underrättelseagenter i april 2022, när han tillsammans med vänner besökte landet. Under sex veckor fick hans familj och den svenska regeringen ingen som helst information om var han fanns och hur han mådde.

Han har nu varit frihetsberövad i 601 dagar.

Först i slutet av juli i fjol meddelade Iran att en svensk medborgare, då inte namngiven, hade gripits för "spioneri". Fem månader efter gripandet, i september, tilläts han träffa den svenske ambassadören.

Amnesty International uppger att Floderus utsatts för svår och skadlig behandling under sin tid i det fruktade Evinfängelset i Teheran, där även årets mottagare av Nobels fredspris, Narges Mohammadi, sitter fängslad.

Isolering och ljustortyr

Johan Floderus har enligt människorättsorganisationen utsatts för långvarig isolering och ljustortyr. Hans cell har tidvis varit upplyst dygnet runt, vilket har gjort att han förlorat känslan för dag och natt och fått svår smärta, ångest och sömnsvårigheter.

Svensken har också hungerstrejkat vid två tillfällen för att han nekats regelbunden kontakt med sin familj. Det första samtalet med familjen hade Floderus i januari i år och sedan dess har kontakterna varit få. I de videosamtal han haft med familjen syns att han gått ned mycket i vikt.

Johan Floderus har varit frihetsberövad i över 600 dagar. Arkivbild.
Johan Floderus har varit frihetsberövad i över 600 dagar. Arkivbild.
Fakta: Det vet vi om Johan Floderus

Den svenske EU-diplomaten Johan Floderus, 33, kommer ursprungligen från Västsverige. Han har bland annat arbetat nära Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson (S).

Våren 2022 reser han till Iran tillsammans med vänner. Enligt familjen handlar det om en semesterresa för att hälsa på en vän.

Under resan grips han och anklagas av Iran för spioneri.

Samtidigt med gripandet pågår en rättegång i Stockholm mot iraniern Hamid Noury. Han döms senare till livstids fängelse för brott mot folkrätten och mord, för sin inblandning i avrättningar av politiska fångar i Iran 1988.

Källor till TT uppger att gripandet av Floderus i Iran var en direkt följd av det pågående rättsfallet mot Noury. Fallet Noury prövas just nu av hovrätten.

Flera andra västerländska fångar i Iran har under det senaste året frigivits, bland annat genom fångutväxlingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!