"Sveriges chargé d’affaires var på plats i domstolen men nekades rätten att delta vid rättegången. Detta har Sverige reagerat emot och har begärt tillstånd att närvara när rättegången återupptas", skriver Billström i ett sms på lördagen.
Utrikesdepartementet har inte kunnat bekräfta det exakta innehållet i åtalet men skriver i en kommentar till TT att det rör sig om allvarliga anklagelser.
"Det viktiga är att Johan Floderus är godtyckligt frihetsberövad och därmed är varje anklagelse och åtalspunkt felaktig. Detta är framfört tydligt till Iran på olika nivåer, vid olika tidpunkter, senast i dag", skriver UD:s presstjänst.
Inlåst 601 dagar
33-årige EU-tjänstemannen Johan Floderus greps av iranska underrättelseagenter i april 2022, när han tillsammans med vänner besökte landet. Under sex veckor fick hans familj och den svenska regeringen ingen som helst information om var han fanns och hur han mådde.
Han har nu varit frihetsberövad i 601 dagar.
Först i slutet av juli i fjol meddelade Iran att en svensk medborgare, då inte namngiven, hade gripits för "spioneri". Fem månader efter gripandet, i september, tilläts han träffa den svenske ambassadören.
Amnesty International uppger att Floderus utsatts för svår och skadlig behandling under sin tid i det fruktade Evinfängelset i Teheran, där även årets mottagare av Nobels fredspris, Narges Mohammadi, sitter fängslad.
Isolering och ljustortyr
Johan Floderus har enligt människorättsorganisationen utsatts för långvarig isolering och ljustortyr. Hans cell har tidvis varit upplyst dygnet runt, vilket har gjort att han förlorat känslan för dag och natt och fått svår smärta, ångest och sömnsvårigheter.
Svensken har också hungerstrejkat vid två tillfällen för att han nekats regelbunden kontakt med sin familj. Det första samtalet med familjen hade Floderus i januari i år och sedan dess har kontakterna varit få. I de videosamtal han haft med familjen syns att han gått ned mycket i vikt.