– Kriminalvården står i ett mycket expansivt skede och det var viktigt att lyfta frågan. Syftet var att få ihop Kriminalvården, fastighets- och byggsektorn och Sveriges kommuner, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M), som tillsammans med infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) tog initiativ till mötet.
Kriminalvårdens expansion kräver åtgärder utöver det vanliga, enligt ministrarna. Det handlar bland annat om att förenkla regelverk för att korta ledtider under byggprocessen samt standardisering.
Detta ska ske utan att tumma på kvaliteten, lovar Strömmer.
– Det ska byggas med hög kvalitet, säkerhet och på ett ändamålsenligt sätt, och med en god kontroll av skattebetalarnas pengar.
Strömmer nämner som exempel att Kriminalvården tagit fram typhus men att det hänt att kommunala krav i plan- och bygglagen försenat processen.
En aspekt är att bostadsbyggandet i princip har stannat upp.
– Det är en tuff konjunktur för bostadsbyggandet så man kan rädda en del jobb genom att bygga samhällsviktig infrastruktur, säger Carlson.
Regeringen har gett Kriminalvården i uppdrag att ta fram en rapport som ska visa myndighetens kapacitetsbehov tio år framåt. Den ska slutredovisas den 15 december.
Kriminalvården har tidigare flaggat för att antalet fängelseplatser kan behöva fördubblas om Tidöavtalets kriminalpolitik genomdrivs. Men regeringen räknar med att det kan behövas betydligt fler.