Segregationen ökade mellan 1990 och 2020 och allt fler kommuner har blivit mer segregerade. Under tidsperioden 2011-2020 ökade också antalet områden med socioekonomiska utmaningar över hela landet, både i städer och i glesbygd.
Samtidigt ökade antalet områden med goda ekonomiska förutsättningar. Majoriteten av den svenska befolkningen bor i sådana områden, samtidigt som allt fler bor i områden med socioekonomiska utmaningar.
"Det innebär att vi lever allt mer separerade från varandra", säger Anders Kessling, direktör för Delmos, i ett pressmeddelande.
Den sociala rörligheten riskerar att minska framöver eftersom fler bor och växer upp i områden med socioekonomiska utmaningar.
"Därför är det extra viktigt att arbeta med att förändra själva strukturerna som leder till och upprätthåller segregationen", säger Anders Kessling.
Rapporten visar också att individer påverkar sin situation med hjälp av studier och jobb och vilket gör det möjligt för dem att flytta till områden med bättre socioekonomiska förutsättningar.
"När personer som lyckas bättre på arbetsmarknaden flyttar ifrån ett område så tyder mycket på att nya hushåll med betydligt lägre inkomst flyttar in", säger Anders Kessling.
"Därför är det väldigt viktigt att jobba med att lyfta både individer och områden."