Sexbrottsmisstänkta fortsätter jobba med unga

Flera anställda som misstänkts för sexualbrott mot barn och ungdomar på Statens Institutionsstyrelse (Sis) har fått jobba kvar under pågående utredning, rapporterar P1-programmet Kaliber. Nu kritiseras myndigheten av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

I tre fall fick anställda som misstänktes för sexbrott mot barn och unga jobba kvar. på Statens Institutionsstyrelse ( Arkivbild.

I tre fall fick anställda som misstänktes för sexbrott mot barn och unga jobba kvar. på Statens Institutionsstyrelse ( Arkivbild.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Samhälle2022-11-29 08:20

I ett av de tre fallen anklagades en medelålders anställd för att ha våldtagit en flicka 17-årig flicka på det boende i södra Sverige där han arbetade. I samband med att han anmäldes flyttades han till en annan avdelning – där han fortsatte jobba med pojkar och flickor.

På samma boende blev en annan anställd man, också han i medelåldern, polisanmäld för sexuellt ofredande av en flicka som var placerad där. Även i detta fall skedde en omplacering, som innebar att mannen tilläts arbeta vidare på en avdelning för pojkar.

I ett tredje ärende misstänktes en Sis-anställd på ett ungdomshem i norra Sverige för att ha sexofredat en 14-årig flicka under en bilfärd. Inte heller detta resulterade i att han stängdes av från sin tjänst.

Enligt Ivo var det olämpligt att låta männen fortsätta arbeta med minderåriga trots misstankarna mot dem.

Maria Åsebrant, institutionschef på behandlingshemmet i södra Sverige, anser att mannen som misstänktes för våldtäkt borde ha stängts av, men hävdar också att varje enskilt fall måste prövas individuellt.

– Jag tänker att man måste se på varje enskilt fall och se de omständigheter som finns runtomkring. Jag tror tyvärr inte att det är så enkelt att man säga att man alltid eller aldrig ska göra någonting, säger hon till radion.

Samtliga utredningar mot de tre männen lades ner i brist på bevis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!