Skilsmässomånaden är här – 40-åringar i topp

Myten om att flest skilsmässor sker direkt efter semestern bekräftas av 20 års statistik – oktober är den vanligaste månaden att gå skilda vägar.
–Det kan finnas en viss fördröjning i sådana här beslut, det är inget man fattar på ett enkelt sätt, säger Emma Persson, privatekonom hos Länsförsäkringar.

Oktober är den vanligaste skilsmässomånaden, visar statistik från Länsförsäkringar. Arkivbild.

Oktober är den vanligaste skilsmässomånaden, visar statistik från Länsförsäkringar. Arkivbild.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Samhälle2021-10-01 06:48

Medelinkomsttagare i 40-årsåldern som hållit ihop i drygt tio år – det är den vanligaste personen i Statistiska centralbyråns (SCB:s) skilsmässosiffror.

Mellan år 2000 och 2020 toppar oktober statistiken med 45 117 skilsmässor, tätt följd av juli och mars som mätt 44 909 respektive 44 250 stycken.

Högtider som julhelgerna och stundande semester skulle kunna förklara de två senare månaderna tror Emma Persson, privatekonom hos Länsförsäkringar.

– Ofta har vi tid att tänka igenom våra relationer när vi har mer tid tillsammans, säger hon.

Ovanligare bland höginkomsttagare

Huruvida medelinkomsttagare är vanligast på grund av att det är den största ekonomiska gruppen, eller om det finns faktorer hos dem som ökar sannolikheten är svårt att fastslå. Men ju högre inkomst man har, desto mindre vanligt är det att separera.

– De ekonomiska konsekvenserna blir mer kännbara både för de som inte tjänar tillräckligt mycket att ha råd med varsin bostad, men också för höginkomsttagare där man har skaffat sig en viss ekonomisk standard som är svår att uppnå på egen hand.

Personer med medelinkomst, som i den här undersökningen räknas som 20 000–40 000 kronor i månaden, kan ha en rimligare chans att skaffa sig en ekonomisk tillvaro som är ganska lik den man levde i tillsammans.

Minimera ekonomiska problem

Att det är dyrt att skilja sig är ingen nyhet, men privatekonomen uppmanar alla att förbereda sig på tråkigheter som man helst inte vill tänka på.

Sparande, skriva juridiska avtal och ställa sig i bostadskö är några exempel som minimerar de ekonomiska problem som kan uppstå.

Andelen som tror att ekonomi är en bidragande orsak till att man håller ihop fastän man gärna skulle separera har ökat. Något privatekonomen kopplar till de stigande bostadspriserna.

– Det kan vara dyrt och komplicerat att skaffa sig ett eget boende som är tillräckligt stort för att ha barnen varannan vecka. Ur den aspekten har det blivit svårare att få en tillräckligt god standard, säger hon.

Undersökningen är genomförd under 2020 med 1 038 slumpvis utvalda personer, fördelade på åldersgrupperna 20–29 år, 30–39 år och 40–50 år.

Ekonomens tips att tänka på före separationen
  • Räkna igenom ekonomin för att ta reda på om det är ekonomiskt möjligt att klara sig själv. Hur mycket är exempelvis möjligt att låna för att köpa en bostad? Ta gärna hjälp av banken.
  • Om ni har olika inkomster, fördela utgifterna så att båda har råd med ett sparande. Har du ett sparande som kan användas till att täcka omkostnader i samband med en flytt eller kontantinsatsen till ett eget boende? Tänk på att allt som inte är enskild egendom är giftorättsgods och ska delas lika i skilsmässan om ni är gifta.
  • Är du den som tagit störst ansvar för barnen och exempelvis arbetar deltid? Se till att du kompenseras för det i form av ett eget sparande som görs till enskild egendom.
  • Ställ er i bostadskö så att det finns flera boendealternativ om det skulle behövas. Det är inte säkert att du har ekonomisk möjlighet att köpa ett boende.
  • Ordna juridiska avtal så att allt är i sin ordning den dagen det behövs. Exempelvis är ett äktenskapsförord särskilt viktigt om du har ett sparande som är tänkt att vara dina egna pengar.

Källa: Länsförsäkringar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!