Skolverket ska kartlägga LVU-kampanjen

Den så kallade LVU-kampanjen, desinformationen om att svensk socialtjänst bland annat kidnappar muslimska barn, ska kartläggas av Skolverket.

Demonstration mot LVU och socialtjänsten på Möllevångstorget i Malmö förra året.

Demonstration mot LVU och socialtjänsten på Möllevångstorget i Malmö förra året.

Foto: Johan Nilsson/TT

Samhälle2023-10-06 12:05

Myndigheten ska också analysera hur kampanjen påverkat och påverkar svensk skola samt ge exempel på insatser som fungerat för att motverka spridningen.

Rykten och desinformation började spridas redan 2021, men fick full fart året efter. Kampanjen har bedömts påverka säkerhetsläget i Sverige och angavs som en orsak till att Säkerhetspolisen i augusti höjde terrorhotnivån från 3 till 4 på den femgradiga skalan.

"Den misstro mot socialtjänsten som LVU-kampanjen orsakat kan även leda till misstro mot till exempel skolan. För att kunna förebygga och agera mot den här typen av ryktesspridning är det viktigt att skolan och socialtjänsten har ett bra samarbete", säger skolminister Lotta Edholm i ett pressmeddelande från regeringen.

Uppdraget ska redovisas senast den 29 november 2024.

Fakta: LVU-kampanjen

I december 2021 publicerade en arabiskspråkig sajt ett 20-tal videoklipp om påstådda övergrepp från svenska socialtjänsten.

2022 fick den upp farten rejält i samband med påskkravallerna och när den plockades upp av utländska aktörer med många följare i sociala medier.

Det blev början på en omfattande desinformationskampanj som enligt Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) är den största som Sverige någonsin utsatts för.

Kampanjen målar ut Sverige som ett fascistiskt land som kidnappar barn till muslimska föräldrar.

Den har både uppmanat till våld och framfört underförstådda hot om terror.

Budskapen sprids i hög grad av personer som bekänner sig till våldsbejakande eller islamistiska rörelser.

Källa: MPF

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!