– Det skulle betyda jättemycket för barnen och för vården, säger Johanna Rubin på Folkhälsomyndigheten.
Förra årets RS-säsong var ovanligt tidig och ovanligt tuff. Totalt fick 244 personer intensivvård i Sverige. Årets säsong har ännu bara börjat.
Samtidigt pågår just nu ett intensivt arbete med att få fram vaccin mot viruset.
Även om dödsfall är mycket ovanligt i Sverige behöver relativt många små barn varje år få sjukhusvård.
Nytt läkemedel godkänt
I dag finns ett läkemedel mot RS-virus som endast ges till barn i vissa riskgrupper i Sverige. Det är en dyr antikroppsbehandling som måste ges en gång i månaden för att ha effekt.
I början av november i år godkände dock EU-kommissionen en ny antikroppsbehandling från Astra Zeneca och Sanofi, som ska kunna ges till en bredare grupp bebisar i en enda dos inför RS-säsongen.
Dessutom testas just nu en rad vaccin mot viruset. Flera av dem riktar in sig på äldre, som även de riskerar att drabbas av allvarlig sjukdom.
Ges till gravida
Läkemedelsföretaget Pfizer tar fram ett vaccin som ska ge ett skydd till nyfödda.
Vaccinet ges till den blivande mamman när hon är gravid. Barnet föds då med antikroppar. Det fungerar på samma sätt som vaccinet mot kikhosta, som så sent som i somras rekommenderades till gravida i Sverige.
I Pfizers fas tre-studie, vilket är den sista studien innan ett eventuellt godkännande, fick barnet ett skydd på 82 procent under de första tre levnadsmånaderna om mamman vaccinerats. Därefter sjönk skyddet.
Johanna Rubin är utredare på Folkhälsomyndigheten och själv barnläkare.
– Barnläkare generellt har verkligen väntat på en produkt mot RS-virusinfektion. Nästan halva avdelningar på sjukhusen kan vara fulla med barn med RS under vintern. Det vore en stor nyhet om det kommer ett vaccin, säger hon.
Johanna Rubin tror inte att ett vaccin mot RS-virus är så långt bort.
– Utvecklingen av RS-viruspreparat är prioriterat. Men minst ett par år tar det nog i alla fall, säger hon.