Sommartiden slut – årets sämsta jobbnatt

I natt är det dags igen. Klockorna ska ställas om till vintertid – eller helt enkelt återgå till normaltid efter sommaren. För den ledige blir det en timmes extra sömn – för nattarbetaren kanske ett extra långt skift. Här är några frågor och svar kring tidsomställningen:

Nattjobbaren får vänta extra länge på soluppgången i morgon. Arkivbild.

Nattjobbaren får vänta extra länge på soluppgången i morgon. Arkivbild.

Foto: Michael Probst/AP/TT

Samhälle2022-10-29 13:00

Hur är det nu – fram eller tillbaka?

För den som kan regeln om grillen – så är det ju tillbaka som gäller. Från 02.59 slår klockan om till 02.00 igen och i ett slag blir dygnet 25 timmar.

Varför finns sommartid/vintertid?

Sommartiden infördes 1980 för att dagsljuset under sommarhalvåret skulle kunna utnyttjas bättre genom att solens nedgång sker en timme senare.

Var det inte prat om att den skulle avskaffas?

Sommartidens vara eller icke vara har diskuterats i flera år men inga beslut har fattats, trots att både EU-kommissionen och EU-parlamentet vill ha slopad tidsomställning.

Ministerrådet har fortfarande inte satt ned foten – och alltså finns inget beslut. Inte heller den svenska regeringen har fattat något beslut.

Vad gäller om jag jobbar natt och får längre skift?

Olika yrken har olika avtal. Enligt en genomgång som tidningen Arbetet gjort får de flesta timanställda betalt för den extra timmen. Inom vården får de flesta en timmes övertidsersättning. Poliser däremot får inte extra betalt. De får inte heller avdrag när de jobbar under sommartidsnatten – då skiftet blir kortare. Inom industrin är det bara de timanställda som får kompensation.

När får vi sommartid igen?

Natten mellan 25 och 26 mars 2023 ställs klockorna fram igen inför sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!