Stor brist på deltidsbrandmän i hela landet

Det råder stor brist på deltidsbrandmän i hela landet. Samtidigt som rekryteringsarbetet går långsamt medför pandemiläget pressade situationer på många ställen.

Både tuffa rekryteringsmöjligheter och pandemiläget medför att det råder stor brist i landet på deltidsbrandmän. Arkivbild.

Både tuffa rekryteringsmöjligheter och pandemiläget medför att det råder stor brist i landet på deltidsbrandmän. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Samhälle2022-01-21 10:33

På flera av landets brandstationer är personalläget pressat och behovet av deltidsbrandmän stort, rapporterar flera av Sveriges Radios P4-kanaler.

På brandstationen i Orrefors i Nybro kommun, till exempel, är bristen på deltidsbrandmän så stor att man inte hålla stationen bemannad mer än varannan vecka. I stället får stationerna i Alsterbro och Nybro täcka upp och beroende på var det brinner så kan det ta längre tid att ha räddningstjänsten på plats, rapporterar P4 Kalmar.

Tidigare i höstas rapporterade P4 Kalmar att svårigheterna kring rekryteringen av deltidsbrandmän gör att brandmän som gått i pension får frågan om att komma tillbaka.

Det är främst mindre orter som har problem med personalläget och rekryteringen.

För räddningstjänsten i Nordmaling påverkar pandemiläget mycket, med många brandmän som är sjuka eller i hemmakarantän samtligt som det finns sex lediga deltidsjobb på stationen, skriver P4 Västerbotten.

Även Västra Sörmlands räddningstjänst söker sedan en tid tillbaka deltidsbrandmän.

Till Katrineholms-kuriren säger förbundschefen, Mattias Gårdholt, att det inte råder brist men att det kan bli problem om någon väljer att lämna.

– Det är ingen jättekris men samtidigt är vi sårbara. Om en person får ett annat jobb och flyttar, så tar det ett och ett halvt år att få igång en annan med utbildning, säger han.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har till uppgift att ge stöd till kommunerna i deras arbete med räddningstjänster, och bland annat hur de kan rekrytera fler deltidsbrandmän.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!