Svensk spionanklagad – riskerar dödsstraff

Iranska myndigheter anklagar den fängslade svenska EU-tjänstemannen Johan Floderus för att hota Irans säkerhet genom att spionera åt Israel.

Rättegången mot Johan Floderus har inletts i Teheran. Bild från den iranska nyhetsbyrån Mizan.

Rättegången mot Johan Floderus har inletts i Teheran. Bild från den iranska nyhetsbyrån Mizan.

Foto: Amir Abbas Ghasemi/Mizan/AFP/TT

Samhälle2023-12-10 13:29

"Johan Floderus anklagas för omfattande åtgärder mot landets säkerhet, omfattande underrättelseverksamhet med den sionistiska regimen och korruption på jorden", skriver den iranska nyhetsbyrån Mizan.

"Korruption på jorden" är ett av Irans allvarligaste brott och kan leda till dödsstraff.

Enligt åtalet har Floderus jobbat för Israel och aktivt samlat in information om Iran genom "samhällsfarliga projekt", rapporterar Mizan.

Grundlösa anklagelser

Samtidigt upprepar EU:s utrikeschef Josep Borrell sitt krav på att Iran ska frige den 33-årige svensken.

"EU fortsätter att kräva att Johan Floderus omedelbart friges", säger han i ett uttalande på söndagen.

Borrell säger att rättsprocessen mot Floderus är totalt ogrundad och att EU, i nära samarbete med svenska utrikesdepartementet, försöker få mer information från Iran.

"Jag tar enträget upp fallet vid varje möte med de iranska myndigheterna efter det att han frihetsberövats och begär att han friges", säger Josep Borrell.

Våren 2022 reste Johan Floderus till Iran tillsammans med vänner. Enligt familjen handlade det om en semesterresa. Under resan greps han och han har nu varit frihetsberövad i över 600 dagar.

På lördagen meddelade utrikesminister Tobias Billström (M) att rättegången mot Floderus har inletts i Teheran.

"Sveriges chargé d’affaires var på plats i domstolen men nekades rätten att delta vid rättegången. Detta har Sverige reagerat emot och har begärt tillstånd att närvara när rättegången återupptas", skriver Billström i ett sms till TT.

"Varje åtalspunkt felaktig"

Utrikesdepartementet skriver på söndagen till TT att man "erfar" att åtalet handlar om bland annat "korruption på jorden".

"Johan Floderus är godtyckligt frihetsberövad och varje anklagelse och åtalspunkt är felaktig. Detta är framfört tydligt till Iran på olika nivåer, vid olika tidpunkter, senast igår", skriver UD:s presstjänst.

TT:s källor har tidigare uppgett att gripandet av Floderus var en direkt följd av det pågående rättsfallet mot iraniern Hamid Noury. Han dömdes i fjol till livstids fängelse och utvisning för grovt brott mot folkrätten och mord, för sin inblandning i avrättningar av politiska fångar i Iran 1988. Ärendet ska avgöras i hovrätten, som meddelar dom den 19 december.

EU:s utrikeschef Josep Borrell kräver att Johan Floderus släpps från Iran omedelbart. Arkivbild.
EU:s utrikeschef Josep Borrell kräver att Johan Floderus släpps från Iran omedelbart. Arkivbild.
Fakta: Fallet Johan Floderus

Den svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus, 33, kommer ursprungligen från Västsverige. Han har bland annat arbetat nära Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson (S).

Våren 2022 reser han till Iran tillsammans med vänner. Enligt familjen handlar det om en semesterresa för att hälsa på en vän.

Under resan grips han och anklagas av Iran för spioneri.

Samtidigt med gripandet pågår en rättegång i Stockholm mot iraniern Hamid Noury. Han döms senare till livstids fängelse för brott mot folkrätten och mord, för sin inblandning i avrättningar av politiska fångar i Iran 1988.

Källor till TT uppger att gripandet av Floderus i Iran var en direkt följd av det pågående rättsfallet mot Noury. Fallet Noury prövas av hovrätten just nu.

Flera andra västerländska fångar i Iran har under det senaste året frigivits, bland annat genom fångutväxlingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!