"Johan Floderus anklagas för omfattande åtgärder mot landets säkerhet, omfattande underrättelseverksamhet med den sionistiska regimen och korruption på jorden", skriver den iranska nyhetsbyrån Mizan.
"Korruption på jorden" är ett av Irans allvarligaste brott och kan leda till dödsstraff.
Enligt åtalet har Floderus jobbat för Israel och aktivt samlat in information om Iran genom "samhällsfarliga projekt", rapporterar Mizan.
Grundlösa anklagelser
Samtidigt upprepar EU:s utrikeschef Josep Borrell sitt krav på att Iran ska frige den 33-årige svensken.
"EU fortsätter att kräva att Johan Floderus omedelbart friges", säger han i ett uttalande på söndagen.
Borrell säger att rättsprocessen mot Floderus är totalt ogrundad och att EU, i nära samarbete med svenska utrikesdepartementet, försöker få mer information från Iran.
"Jag tar enträget upp fallet vid varje möte med de iranska myndigheterna efter det att han frihetsberövats och begär att han friges", säger Josep Borrell.
Våren 2022 reste Johan Floderus till Iran tillsammans med vänner. Enligt familjen handlade det om en semesterresa. Under resan greps han och han har nu varit frihetsberövad i över 600 dagar.
På lördagen meddelade utrikesminister Tobias Billström (M) att rättegången mot Floderus har inletts i Teheran.
"Sveriges chargé d’affaires var på plats i domstolen men nekades rätten att delta vid rättegången. Detta har Sverige reagerat emot och har begärt tillstånd att närvara när rättegången återupptas", skriver Billström i ett sms till TT.
"Varje åtalspunkt felaktig"
Utrikesdepartementet skriver på söndagen till TT att man "erfar" att åtalet handlar om bland annat "korruption på jorden".
"Johan Floderus är godtyckligt frihetsberövad och varje anklagelse och åtalspunkt är felaktig. Detta är framfört tydligt till Iran på olika nivåer, vid olika tidpunkter, senast igår", skriver UD:s presstjänst.
TT:s källor har tidigare uppgett att gripandet av Floderus var en direkt följd av det pågående rättsfallet mot iraniern Hamid Noury. Han dömdes i fjol till livstids fängelse och utvisning för grovt brott mot folkrätten och mord, för sin inblandning i avrättningar av politiska fångar i Iran 1988. Ärendet ska avgöras i hovrätten, som meddelar dom den 19 december.