Marianne Nordström föddes 1925 i en ort söder om New Delhi i Indien. Vid 19 års ålder fick hon sin kallelse och levde under sex år i ett kloster i norra England. Hon avgav sina klosterlöften inför kyrkoherde i Osby kyrka i Lund den 6 juni 1954 och blev då den första nunnan inom Svenska kyrkan efter reformationen.
Hennes stora livsgärning var hjälp åt människor på flykt, och 1964 öppnade hon Alsike kloster som under 70-talet gav fristad åt flyktingar. På 90-talet blev hon känd i hela landet när polisen genomförde den första razzian mot klostret i Knivsta. Totalt blev det 25 polisrazzior hos Helgeandssystrarna, som Alsikes systrar kallade sig.
För UNT berättar kollegan syster Karin att hon var med syster Marianne under de sista timmarna. Tillsammans med de två andra systrarna på klostret besökte hon syster Marianne på Estrids gård i Knivsta där hon bott sedan 2019.
”Det var svårt att få kontakt men när jag började sjunga för henne såg hon upp en stund. Det slutade med att vi sjöng 'I himlen'. Då tittade hon upp igen, en tår föll på hennes kind och sedan föll hakan ner och hon var borta”, berättar syster Karin för tidningen.
Marianne Nordström somnade den 14 juni. Hon blev 97 år.
Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktighet om syster Karin.