Torabränning planeras utanför Israels ambassad

Polisen har beviljat tillstånd för en allmän sammankomst utanför Israels ambassad i Stockholm på fredagen. Kvinnan bakom aktionen har som plan att tända eld på en tora.

En person har fått tillstånd av polisen till en allmän sammankomst för att bränna en tora utanför Israels ambassad. Arkivbild.

En person har fått tillstånd av polisen till en allmän sammankomst för att bränna en tora utanför Israels ambassad. Arkivbild.

Foto: Magnus Lejhall/TT

Samhälle2023-07-27 19:17

Till TT säger kvinnan att det rör sig om en manifestation för barns rättigheter i Sverige, som hon menar systematiskt kränks. Manifestationen handlar bland annat om kritik mot socialtjänsten och andra samhällsinstitutioner.

– Vi ska inte behöva ta till en sådan här åtgärd, för vi är egentligen emot att man får bränna heliga skrifter, säger kvinnan.

Enligt Mats Eriksson, presstalesperson på polisen, har myndigheten haft en dialog med arrangören inför morgondagen.

– Vi gör en löpande bedömning för att se vilka resurser vi behöver ha på plats för att arrangören ska kunna genomföra sin tillståndsgivna allmänna sammankomst och även kunna hantera en eventuell motdemonstration, säger Mats Eriksson.

Tidigare i sommar fick en man tillstånd av polisen att hålla en sammankomst för att bränna både en tora och en bibel utanför Israels ambassad. När det var dags valde mannen i stället att hålla en manifestation om att inte bränna heliga skrifter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!