Trendbrottet – nu vill färre skilja sig

Hemarbete och social isolering har satt många relationer på prov under pandemin – men trots det vill färre par separera. Antalet ansökningar om skilsmässa minskade med nära 14 procent under årets första sju månader.

Antalet ansökningar om skilsmässa för årets första sju månader ligger på den lägsta nivån sedan 2008.

Antalet ansökningar om skilsmässa för årets första sju månader ligger på den lägsta nivån sedan 2008.

Foto: Anders Humlebo

Samhälle2021-08-14 08:29

En coronaeffekt såg till en början ut att få skilsmässorna att skjuta i höjden, men ökningen avtog under andra halvan av 2020. Nu syns i stället ett nedåtgående trendbrott där antalet ansökningar inte har legat på så låga nivåer sedan 2008.

Till och med juli i år har Sveriges domstolar fått in 16 602 ansökningar om äktenskapsskillnad. Det är en minskning med nära 14 procent jämfört med samma månader i fjol då 18 903 ansökte om skilsmässa, visar statistik från Domstolsverket.

Under ekonomiska kriser tenderar skilsmässorna att gå upp. Pandemin har dock påverkat oss på ett djupare plan, vilket kan vara en anledning till att fler par håller ihop, tror relationsexperten och samtalsterapeuten Charlotte Sander.

– Den här krisen har handlat väldigt mycket om vilka vi är. Vi har helt plötsligt en pandemi och det väcker en rädsla inom oss. Då tyr vi oss till människor som vi har i närheten som vi förhoppningsvis känner någon slags trygghet i, säger hon och tillägger:

– Sedan ska man inte glömma att det här har haft en ekonomisk konsekvens som i vissa relationer gör att man håller kvar relationen för länge för man kan inte skiljas just nu, om man har förlorat jobbet till exempel.

Relationer knäcks – och stärks

Charlotte Sander har sett tre olika kategorier av relationer under pandemin. Bland de par som redan innan hade det dåligt knäcktes förhållandet ganska snabbt. Den andra typen av par har "tuffat på som de alltid har gjort". Ofta är de lite äldre, har levt en längre tid ihop och har hittat sätt att lösa sina problem.

För den tredje gruppen har pandemin stärkt relationen. Paren upplever att de fått en andningspaus och har sett fördelarna med att båda är hemma. Charlotte Sander är därmed inte så förvånad över att skilsmässoansökningarna minskar.

– Vi har varit ganska hänvisade till varandra och för en del har det här varit väldigt positivt. Framför allt så finns det en ökad lyhördhet för varandras känslor och behov. Det finns en högre koncentration och fokus på relationen.

Samtidigt har risken att bli sjuk fått många att omvärdera sina relationer och börja tänka mer på vad som är viktigt i livet. Att förlora nära och kära och befinna sig i en sorgeprocess kan också påverka parförhållandet.

– Det kan både tära och stärka. Det handlar om att den som sörjer släpper in sin partner i den processen.

"Sopar under mattan"

Statistiken visar att de flesta skilsmässoansökningarna som kommit in till och med juli, 11 654 stycken, var gemensamma. 4 948 av ansökningarna gjordes genom stämning, det vill säga där parterna inte varit överens om att skiljas.

Ansökningarna är relativt jämnt fördelade över året hittills, men något fler ansökningar kom in i mars. Annars är hösten vanligen den period då skilsmässorna brukar skjuta i höjden.

– Då kan det vara att man gav sommaren en chans. Eller så sopar man under mattan och tänker att alla förväntningar under året ska infrias på en månad, vilket inte funkar. Då blir smällen ganska hård när semestern är slut.

Det återstår alltså att se om den nedåtgående trenden håller i sig.

– Det är väldigt svårt att sia om, eftersom det här är helt annorlunda mot hur det har varit. Jag har fullbokat, men det ser jag som positivt att folk söker hjälp.

Söker hjälp för sent

Charlotte Sanders råd till par som kämpar är att försöka se vilka mönster som finns i relationen och vad som triggar igång konflikter. Med bråk kommer ofta en rädsla att bli lämnad eller avvisad, men om man tar med sig den vetskapen in i samtalet kommer omtanken och längtan efter att mötas ofta på köpet.

– När bråken blivit många och hela tiden handlar om samma sak så är det inte längre sakfrågan bråket handlar om utan känslan bakom. Träna er på att invänta varandra, låt var och en ta tid att försöka hitta känslan och beskriv den.

Det kanske viktigaste rådet är att inte tro att man vet vad partnern behöver, utan att låta personen själv berätta. Att tala om för någon vad den tänker och känner kan leda till en känsla av att vara kränkt och missförstådd.

– Jag tycker folk kämpar på bra och är inte av den sorten som säger att folk ger upp för lätt. Men däremot tycker jag att folk söker hjälp för sent, så var inte rädda för det.

Par ger ofta relationen en chans under sommaren, men framåt hösten ökar skilsmässorna. Arkivbild.
Par ger ofta relationen en chans under sommaren, men framåt hösten ökar skilsmässorna. Arkivbild.
Fakta: Skilsmässa

Reglerna om skilsmässa bygger på principen att om någon vill skilja sig ska domstolen respektera det. Därför behöver det aldrig anges några särskilda skäl till varför någon vill skilja sig.

Den som vill skilja sig ska vända sig till tingsrätten. I vissa fall ska paret ha betänketid innan skilsmässan kan genomföras.

Om paret är överens kan de ansöka gemensamt om skilsmässa. Då går tingsrättens handläggning snabbare.

Om paret inte är överens kan den ena parten själv ansöka om skilsmässa. Det kallas att ansöka om stämning angående äktenskapsskillnad.

När ansökan inkommit får den andra parten möjlighet att yttra sig. Om bara den ena vill skiljas beslutar tingsrätten som huvudregel om betänketid. Om paret däremot inte har bott tillsammans de senaste två åren kan de skilja sig utan betänketid.

Med skilsmässa menas både äktenskapsskillnad och upplösning av registrerat partnerskap.

Källa: Sveriges domstolar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!