Andra och tredje generationens mobilnät – 2G och 3G – håller på att fasas ut i Sverige till förmån för 4G- och 5G-näten. För privatpersoner och användning av exempelvis mobiltelefonen innebär det i de allra flesta fall inget problem – dagens moderna mobiler är anpassade för den nya generationens mobilnät.
Däremot bör exempelvis kommuner se över vilket nät trygghetslarmet inom hemtjänsten kopplar upp sig på.
– Inom landets kommuner finns det trygghetstelefoner där väldigt många bara klarar 2G och 3G, säger Tommy Ljunggren, sakkunnig om teknikskiftet på branschorganisationen Techsverige.
Testar 5G i Luleå
I Karlskrona kommun är både trygghetslarm och digital övervakning i hemmen beroende av 2G. Ett nytt system har upphandlats, men upphandlingen har överklagats.
– Vi skulle ha gjort bytet redan förra hösten, men det har överklagats och ligger i rätten nu. Vi räknar med att kunna göra bytet nu till hösten, säger Niclas Brissmalm, enhetschef vid teknikenheten i Karlskrona kommun.
Socialförvaltningen i Luleå kommun ligger i framkant. Redan för flera år sedan byttes trygghetssystem ut.
– Vi har ingen gammal teknik som vi är beroende av. All teknik som vi använder i dag är 4G och vi testar 5G, säger Stig Gabrielsson, it-utvecklare på socialförvaltningen.
För kommuner kan även övervakningsfunktioner för det kommunala vatten- och avloppsnätet vara beroende av 2G-nätet.
– Problemet för kommuner är att väldigt många saker installerades för väldigt länge sedan. Exempelvis styrningar av pumpar, dörrar och lås. Och ibland är dokumentationen lite dålig från de tidiga åren och den som satte in det kanske inte heller jobbar kvar, säger Tommy Ljunggren.
Tvingas till maskinbyte?
Han uppmanar alla – offentlig verksamhet, organisationer, företag och privatpersoner – att inventera om utrustningen är beroende av 2G- och 3G-nätet. Saknas dokumentation kan man börja med att se över vilka abonnemang man har och försöka klura ut till vilken utrustning de använder.
– Om jag inte vet det kanske jag kan få hjälp av min operatör. De kan inte se vad det är för utrustning, men kan se om det är en 2G eller 3G-utrustning, säger Tommy Ljunggren.
TT: Blir det kostsamt för kommunerna att byta ut utrustningen?
– Det beror helt på vad det rör sig om för utrustning, men väldigt många av de här utrusningarna har en separat kommunikationsmodul och på många är det väldigt enkelt att byta ut den. Sedan kan moduler sitta långt in i en maskin och då måste man kanske byta ut hela maskinen.
Även jord- och skogsbrukare uppmanas se över sin utrustning, rapporterar branschtidningen ATL.
– För dem som inte ser över sin utrustning i tid kommer det att innebära att viss teknik inte kommer att fungera efter övergången. Främst handlar det om maskin-till-maskin-kommunikation, som kan finnas i mjölkrobotar, bevattningssystem och styrsystem för traktorer och tröskor, säger Agnes Smedberg, som ansvarar för infrastruktur- och landsbygdsfrågor på Lantbrukarnas riksförbund (LRF) till tidningen.
Ingen sämre täckning
Landets olika operatörer har olika tidsplaner för när 2G- och 3G-nätet släcks ner. Det troliga är att näten är ur bruk i slutet av 2025.
– Kundernas krav på kommunikation har blivit sådan att det inte räcker till för 2G eller 3G. Då vill man frigöra dessa frekvenser för att använda dem till 4G och 5G i stället. För företagstjänster blir även säkerheten mycket högre, säger Tommy Ljunggren.
Användningen av 2G- och 3G-näten är dessutom inte särskilt stor nu för tiden.
– Mindre än två procent av datatrafiken går över 2G och 3G och mindre än 20 procent av samtalstrafiken, säger Tommy Ljunggren.
Någon oro för sämre täckning ute på landsbygden ska människor inte känna, menar Ljunggren.
– Alla basstationer i hela Sverige moderniseras just nu och då placeras basstationen högst upp i masten, då får man mycket bättre täckning. Exempelvis 4G kommer att förbättras och dessutom kommer man att använda sig av de frekvenser som 2G och 3G har använt. Det är låga frekvenser som når väldigt långt, säger Tommy Ljunggren.