Tufft på akutsjukhusen: “Patienter överallt”

Läget är ansträngt på många av landets akutmottagningar med en stor vårdplatsbrist. Nu ökar trycket när årets infektionssäsong drar i gång ordentligt.
–Vi har en situation med kraftigt ökande covid den senaste veckan, säger Christophe Pedroletti, vd för Danderyds sjukhus.

Ellen Ekholm, sjuksköterska och skyddsombud på akuten på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Ellen Ekholm, sjuksköterska och skyddsombud på akuten på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Foto: Ellen Ekholm/TT

Samhälle2022-12-08 12:00

Jenny Pettersson, sjuksköterska och skyddsombud på akuten på Danderyds sjukhus, vittnar om ett tufft senaste arbetspass.

– Det var oerhört ansträngt. Vi hade 140 patienter på akutmottagningen, varav ett 30-tal väntade på vårdplats. Vår akutmottagning är byggd för att ta hand om 70 patienter.

– Det ligger patienter överallt, i korridorer, där det inte är anpassat för att bedriva vård. Sängar står dubbelt bredvid varandra. Personalen räcker inte till, fortsätter hon.

Brant kurva uppåt

De senaste två veckorna har varit väldigt ansträngda på akuten, bekräftar sjukhusets vd Christophe Pedroletti.

– Det kommer in fler och fler patienter som kräver slutenvård. På Danderyds sjukhus har vi en ökning på åtminstone 50 procent den senaste veckan av patienter som läggs in med covidinfektion. Det är en brant, uppåtpekande kurva.

Samtidigt finns det en brist på tillgängliga vårdplatser på akutsjukhusen, främst eftersom det saknas sjuksköterskor för att bemanna vårdplatserna. Det leder till att patienter blir liggande på akutmottagningarna, vilket kritiserats i en rad tillsynsbeslut från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

På torsdagen gick Akademiska sjukhuset i Uppsala upp i stabsläge på grund av vårdplatsbrist i kombination med hög belastning på akutmottagningen med virusspridning av rs, covid-19, calici och influensa.

"Vi uppmanar invånare att om möjligt undvika besök till akutmottagningen på grund av stor smittorisk", säger chefsläkare Johan Lugnegård i ett pressmeddelande.

Beläggningsgraden på sjukhusets avdelningar har de senaste veckorna varit 110–120 procent. Akutmottagningen har den senaste veckan haft 30–40 patienter som väntat på inläggning varje morgon, enligt sjukhuset.

Allvarligaste platsbristen på flera år

På Sahlgrenska universitetssjukhusets är platsbristen den allvarligaste på flera år, säger Tobias Carlson, chef för akututvecklingscentrum. Dessutom har söktrycket den senaste tiden varit något högre än vanligt.

– De senaste fyra veckorna har det varit många patienter som har blivit kvar på akuten alldeles för länge i väntan på vårdplats, säger Tobias Carlson.

Under totalt 130 arbetspass under de senaste två månaderna har patienter saknat vårdplats på en avdelning och därför fått ligga kvar på akuten på Sahlgrenska, enligt Ellen Ekholm, sjuksköterska och skyddsombud på akuten.

– I lördags morse var det 24 patienter. I princip ska det inte finnas några sådana patienter kvar på akuten alls, säger hon.

Tvingas köa utanför akuten

På Norrlands universitetssjukhus i Umeå har man inte kunnat öppna upp tillräckligt med vårdplatser igen efter sommaren, vilket lett till ökade problem under hösten.

Just nu har akutmottagningen i genomsnitt ett 20-tal patienter med infektionssymptom per dygn. Dessa ska placeras i isoleringsrum, men patienter har tvingats köa utanför akuten eftersom det har varit fullt.

– Vi har haft någon olycklig situation där folk har fått vänta utomhus alldeles för länge, säger Kent Sandström, biträdande avdelningschef på akutmottagningen.

"Kommer att bli tufft"

Alla sjukhus som TT har varit i kontakt med i slutet av förra veckan och under den här veckan upplever dock inte en ökad belastning den senaste tiden.

Just nu ökar spridningen av tre virus: covid-19, rs och influensa i Sverige. Det finns en oro inför vintern på akutmottagningarna.

– Den sista veckan har det varit mer covid-patienter och influensapatienter som kräver enkelrum och kohortvård. Det kräver egentligen mer personal och fler rum som inte finns på akutmottagningen, säger Ellen Ekholm, skyddsombud på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Min känsla är att det kommer att bli tufft, säger Christophe Pedroletti.

– Vi måste fortsätta att öppna vårdplatser, och vi har även mycket samverkan med kommunerna och de geriatriska klinikerna för att försöka öka utskrivningstakten så att vi frigör vårdplatser.

Fakta: Vård på akuten

Medianväntetiden för att få en första bedömning av en läkare på akuten låg 2021 på ungefär en timme. 2020 var väntetiden för att få en läkarbedömning 50 minuter.

Den totala vistelsetiden på akuten ökade under 2021. Hälften av besöken varade längre än fyra timmar.

Under 2022 har Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) gjort en tillsyn av sjukhusvården, med ett särskilt fokus på bemanning och antalet vårdplatser. Totalt har 27 sjukhus granskats.

I tillsynsbesluten konstaterar Ivo att platsbristen på akutmottagningarna "medför risk för vårdskador och allvarliga vårdskador", och att flera sådana skador redan inträffat.

Sammantaget gör det att vårdgivarna inte följer kraven på god vård enligt hälso- och sjukvårdslagen, enligt Ivo.

Källa: Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg, (Ivo)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!