Utredare: "Allt pekar åt fel håll"

Vården av barn placerade i familjehem eller på institution brister på alla områden – och har gjort så i många år. Det säger regeringens särskilda utredare Carina Ohlsson, som anklagar tidigare regeringar för att ha försummat sitt ansvar. –Allt pekar åt fel håll, säger hon.

Utredare Carina Ohlsson (till vänster) tillsammans med socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) under måndagens pressträff.

Utredare Carina Ohlsson (till vänster) tillsammans med socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) under måndagens pressträff.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Samhälle2023-11-06 14:38

Varken kommuner, regioner eller staten sköter sina uppdrag kopplade till samhällsvården av barn och unga, enligt Carina Ohlsson, som på måndagen lämnade över sin 1 300 sidor långa utredning till socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönwall (M).

Utredningen bygger bland annat på intervjuer med barn placerade i samhällsvård. Där finns vittnesmål om att gång på gång flyttas till nya hem och tvingas byta skola, och om att inte få gå i skolan alls. Någon har under en tvåårstid haft kontakt med 30 olika personer från socialtjänsten, andra berättar att de utsätts för brott på sina boenden och att de aldrig känner sig trygga.

– I stort sett alla har sagt till oss att de önskar att någon skulle tycka om dem. Om barn och ungdomar känner att ingen tycker om dem så brister tilliten till både vuxna och samhället i stort, säger Carina Ohlsson.

TT: Vilket betyg ger du dagens samhällsvård?

– Underkänt. Det finns familjehem och HVB-hem som är jättebra, men då är det mer att barnen har haft tur som placerats där än att man har en uttänkt plan.

"Tidigare regeringars ansvar"

Unga i samhällsvård är kraftigt överrepresenterade vad gäller kriminalitet, hemlöshet, arbetslöshet och psykisk ohälsa. Rapporterna om allvarliga brister har varit återkommande i många år, ändå har det fortgått.

De hem som drivs av Statens institutionsstyrelse (Sis) är nu så fulla att kriminella barn inte kan låsas in. Enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) står det hela tiden mellan 50 och 60 barn i kö.

I helgen greps två 14-åriga pojkar med ett automatvapen på ett hotellrum. Enligt uppgifter till Aftonbladet och Expressen tros de ha fått i uppdrag att mörda någon. Men en av pojkarna kördes hem till sina föräldrar eftersom Sis-hemmet han först kördes till inte hade plats.

Tidigare regeringar bär ansvaret, säger Camilla Waltersson Grönwall.

– Det är flera regeringar som uppenbarligen har svikit både myndigheten och framförallt de här barnen och ungdomarna.

TT: Tar din regering sitt fulla ansvar?

– Vi tar verkligen vårt fulla ansvar med att säkerställa att det blir andra långsiktiga förutsättningar, men också med att förändra situationen här och nu.

"Kommer vända utvecklingen"

Regeringen, säger hon, arbetar "intensivt" för att lösa fler platser och stärka säkerheten på Sis-hemmen, där intagna över telefon planerar rymningar och åtar sig att döda på uppdrag av kriminella gäng.

– Det sker en rad satsningar som tyvärr kommer ta en viss tid för att få effekt, men som sammantaget kommer vända utvecklingen, säger Waltersson Grönwall.

Även Carina Ohlsson anser att tidigare regeringar försummat sitt ansvar för barn och unga i samhällets vård.

TT: Tar den här regeringen tar sitt ansvar?

– Jag har kommit med väldigt många bra förslag i alla fall, så om de lyssnar på vad jag har sagt så kan jag tänka mig det.

Fakta: Utredningens förslag

Den särskilda utredaren Carina Ohlsson, Europaparlamentariker för Socialdemokraterna, tillsattes av den förra regeringen i oktober 2021 på uppdraget att föreslå åtgärder för en förbättrad kvalitet på samhällsvården för barn och unga.

Utredningen "För barn och unga i samhällsvård" innehåller 130 förslag på åtgärder inom en lång rad områden som uppges kräva en "initial satsning" på 600 miljoner kronor.

Utredningen föreslår bland annat ett nationellt familjehemsregister för att göra det enklare för kommuner att placera barn och samtidigt motverka att olämpliga familjehem får nya uppdrag. Vidare föreslås krav på tillstånd och utbildning för familjehem.

Barn och unga ska enligt förslagen göras mer delaktiga i och informeras om placeringar. Utredaren vill ge Socialstyrelsen i uppdrag att stödja och samordna samhällsvården för barn och unga och socialtjänsten föreslås ha löpande kontakt med placerade barn under det första placeringsåret.


Fakta: Hem och tvångsomhändertagande

Så kallad samhällsvård innebär att samhället griper in och tar över ansvaret för en ung person med anledning av exempelvis missförhållanden i hemmet, missbruk eller kriminalitet.

Vården kan delas in i två kategorier – institutionsvård och familjehem.

Barn och ungdomar kan tvångsomhändertas enligt LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga) om de lever ett destruktivt liv, med exempelvis missbruk eller kriminalitet. LVU kan gälla upp till 21 års ålder.

Det är kommunernas socialtjänst som utreder, och skickar sedan en begäran om tvångsvård till förvaltningsrätten. Förra året fick 576 personer LVU-insatser till följd av sitt beteende, där kriminalitet ingår. I siffran ingår inte ensamkommande flyktingbarn.

Drygt 1 100 barn togs 2021 in på Statens institutionsstyrelses (Sis) institutioner som är 21 hem med 700 platser. Sis kan exempelvis genomföra kroppsvisitation, söka igenom rummen, neka besök, telefonsamtal och liknande. Viss avdelningar är låsbara.

HVB-hem (hem för vård eller boende) kan ta emot enskilda eller familjer och bygger på frivillighet. De drivs inom socialtjänsten och det krävs tillstånd av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Socialnämnden fattar beslut om placering i HVB. Hemmen ska ha insatser för att ge de boende en förbättrad livssituation. 6 000 barn och unga var placerade på HVB under 2021.

Familjehem kallades tidigare fosterhem och tar emot barn som inte kan bo hemma, exempelvis på grund av kriminalitet. Socialtjänsten placerar, i bland efter domstolsbeslut. 2021 bodde 18 700 barn och unga på familjehem.

Källor: Sis, Ivo, Socialstyrelsen, SKR

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!