Utsatta bodde olagligt – socialen betalade

40 fastigheter i Malmö – som verkstäder, industrilokaler, källare och kontor – har fungerat som hem åt minst 160 personer de senaste fem åren.

Stadens miljöförvaltning har sedan 2017 förbjudit runt 140 boenden. Arkivbild.

Stadens miljöförvaltning har sedan 2017 förbjudit runt 140 boenden. Arkivbild.

Foto: Karin Malmhav/SvD/TT

Samhälle2021-12-11 08:00

Trots att boendena anses vara direkt olämpliga att bo i har stadens socialtjänst dessutom stått för hyran i flera fall, visar en granskning som SVT Nyheter Skåne gjort.

Det finns hundratals olagliga boenden i Malmö – och staden arbetar tillsammans med andra myndigheter aktivt sedan flera år för att sätta stopp för dem. Sovplatser har via boendeinspektioner hittats i källare, industrilokaler, verkstäder och lador. Stadens miljöförvaltning har sedan 2017 förbjudit runt 140 boenden, uppger SVT.

Men trots arbete mot de illegala boendena så har Malmös socialtjänst i flera fall samtidigt låtit utsatta människor bo där och betalat hyran under flera år.

SVT har särskilt granskat fyra fall där socialtjänsten gjort hembesök och kontrollerat hyreskontrakt, för att sedan betala ut bidrag till hyran.

– Vi håller på att jobba för att det här ska bli bättre, säger Petra Qunadt Farkas som är enhetschef för socialförvaltningen till SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!