Vetlandabor: "Känns mer otryggt"

21-åriga Toves försvinnande och död rev upp ett sår i Vetlanda. Många boende spekulerar kring hur det kunde hända – andra känner sig mindre trygga i sin hemstad.
–Alla som bor i Vetlanda följer rättegången, säger Almedina Salja.

Efter flera uppmärksammade våldsdåd de senaste åren upplever Vetlandabon Amanda Henriksson staden som mer otrygg.

Efter flera uppmärksammade våldsdåd de senaste åren upplever Vetlandabon Amanda Henriksson staden som mer otrygg.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Samhälle2023-03-28 17:56

Det är livligt i centrala Vetlanda, trots att det är en iskall tisdagsmorgon i mars. Marknadsstånd har slagits upp på Stortorget och många skyndar fram för att handla grönsaker, påskliljor och färsk fisk.

Några meter därifrån finns fortfarande den minnesplats som uppstod spontant i samband med att 21-åriga Tove hittades död i november. Gravljus, blommor och skyltar med personliga hälsningar vilar på en trappa nedanför en staty.

– Det är så fruktansvärt. Jag är inte ute så mycket men sitter och följer allt som händer på radio och tv, jag tror säkert att det här kan ha påverkat Vetlanda, säger pensionären Ulla som stannar upp en stund med sin rullator vid minnesplatsen.

"Alla känner alla"

Rättegången, där två unga kvinnor åtalats för att ha mördat Tove och försökt bränna upp hennes kropp, startade på måndagen i Eksjö tingsrätt.

Vetlandabon Amanda Henriksson, som är på promenad med hunden Disa, är bekant till en anhörig till Tove men kände ingen av de inblandade personligen.

– Men man vet ju vilka de var. I och med att Vetlanda är en så liten stad är det lite som att alla känner alla, säger hon.

Även Georg Holm, som bor strax söder om Vetlanda, tror att stadens storlek har påverkat.

– Alla tycker att det är för jävligt. Det får inte hända. Men sådant här händer överallt, i Jönköping och på andra ställen. Det blir mer känsligt för att det är en mindre stad, säger han.

Spekuleras mycket

Hundratals frivilliga engagerade sig i sökandet efter Tove när hon försvann. Många blev påverkade av händelsen, och grubblar mycket på hur det kunnat ske.

– Det spekuleras väldigt mycket på jobbet om hur långa straff de åtalade kan få till exempel, många följer det som händer. Men man ska inte lita på någonting förrän det är klart, säger Amanda Henriksson.

Flera personer lyfter knivdådet som skedde i Vetlanda i mars 2021, då sju personer attackerades på öppen gata.

– Det har hänt mycket i Vetlanda på sistone. Man känner sig inte trygg och det känns ledsamt, säger Almedina Salja, som är på väg hem från BVC med sin lilla son.

Hon, och flera andra som TT pratat med, tänker mycket på Toves familj.

– Jag hoppas att rättsprocessen går fort för hennes familjs skull. De har lidit länge nog, säger hon.

Fakta: Toves försvinnande

Lördag 15 oktober: 21-åriga Tove är på en restaurang i centrala Vetlanda och lämnar den vid midnatt.

Söndag 16 oktober: Vid 02-tiden på natten ringer hon sin pojkvän och vid 04 kopplas hennes telefon upp mot en mobilmast norr om Vetlanda. Grannar säger sig höra smällar från en av de nu misstänkta kvinnornas lägenhet.

Måndag 17 oktober: Två kvinnor, 18 och 20 år gamla, tas in till förhör och anhålls sedan misstänkta för människorov.

Torsdag 20 oktober: Misstankarna har stärkts mot kvinnorna, som häktas på sannolika skäl misstänkta för människorov.

Fredag 21 oktober: Den regionala särskilda händelsen och den stora sökinsatsen efter Tove avslutas.

Onsdag 2 november: Polisen hittar Tove död i ett skogsområde sydost om Vetlanda. Tidigare samma dag har de misstänkta kvinnorna omhäktats.

Måndag 7 november: Brottsrubriceringen utökas till att även omfatta mord och gravfridsbrott. Senare plockas misstankarna om människorov bort.

Fredag 17 mars: Åtal väcks mot de två kvinnorna för mord och grovt gravfridsbrott.

Måndag 27 mars: Rättegången inleds. Även 29 och 30 mars, med en reservdag den 31 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!