Kustbevakningen: Färre störande vattenskotrar

Relativt få personer utan förarbevis för vattenskoter fastnar i Kustbevakningens kontroller. Den störande körningen har minskat, konstaterar myndigheten.

Kustbevakning och polis utför rutinkontroller till sjöss för att se om vattenskoterföraren har förarbevis. Arkivbild.

Kustbevakning och polis utför rutinkontroller till sjöss för att se om vattenskoterföraren har förarbevis. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sjöfart2022-07-21 21:33

Under vecka 26 riktade Kustbevakningen kontroller mot vattenskotertrafiken. Totalt kontrollerades 120 förare i 66 kontroller. 14 förare bröt mot gällande regler.

Under veckan med riktade kontroller påträffades fem förare utan förarbevis, vilket krävs för att få köra vattenskoter sedan den 1 maj i år.

"Med tanke på att det endast är ett fåtal som hittills i sommar inte har haft förarbevis, kan vi preliminärt dra slutsatsen att den ökade regleringen som det nu, ser ut att ha haft den effekt som lagstiftaren avsett", säger Pär-Åke Eriksson, biträdande operativ chef på Kustbevakningen, i ett pressmeddelande.

Resultatet för kontrollveckan stämmer överens med övriga veckor hittills i sommar, det vill säga att brister har upptäckts i cirka 12 procent av fallen. Vanligaste bristen, som rapporterades i tio fall, bestod i att föraren inte kunnat uppvisa en id-handling.

Bara en av de kontrollerade saknade både förarbevis och id-handling.

"Den störande körningen har minskat, regelefterlevnaden har ökat och därmed har vi fått en säkrare sjötrafik", säger Pär-Åke Eriksson.

Fakta: Förarbevis för vattenskoter

Vattenskoterförarbevis kan tas av den som fyllt 15 år och genomgått en utbildning som är godkänt av Transportstyrelsen. Utbildningen omfattar minst 15 timmar och avslutas med ett prov.

Den som redan har förarintyg för fritidsbåt, manöverintyg för högfartsbåt eller kustskepparintyg har rätt att köra vattenskoter med det intyget fram till 30 april 2023.

Förarbeviset kan återkallas om föraren begår vissa sjörelaterade brott även med andra vattenfarkoster än vattenskoter.

Källa: Transportstyrelsen, Kustbevakningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!